Därför får du och din vän synkad mens – och 6 andra saker du inte visste om kvinnokroppen

Vi har mens ungefär en gång i månaden och tusentals dagar under en hel livstid. Trots det har vi rätt dålig koll på vad som egentligen händer i kroppen. Läs vidare!

Är DIN mens normal? Gör vår stora menstest här!

Hur mycket blöder du egentligen vid varje menstruation? Varför får du ont i brösten vid PMS? Och är synkad mens en myt? Trots att de flesta av oss har mens ungefär en gång i månaden och flera tusen dagar under en hel livstid, upplever många fortfarande att det är lite tabu att prata om blodet som kommer från livmodern, vilket bidrar till okunskap. Faktum är att många vuxna faktiskt inte har stenkoll på hur kvinnokroppen fungerar. Vi har listat sex intressanta fakta som du kanske inte kände till.


Mensfakta 1: Tjejer föds med en miljon ägg

Ja, det är sant. Flickor har cirka en miljon ägg i äggstockarna redan vid födseln. Under puberteten mognar ungefär 500 av äggen och den första ägglossningen sker, uppger 1177. Äggen bildas alltså inte medan du växer, utan finns med redan vid ditt första andetag.

Mensfakta 2: Du och din vän kan synka mensen

Vänner som umgås tätt kan få synkad mens, och det beror troligtvis på feromoner, organiska föreningar som liknar hormoner, men är luftburna. Precis innan ägglossningen sänder tjejer ut en viss typ av feromon som förkortar andra tjejers menscykel. Umgås du med andra kvinnor ofta och under en längre tid kan dina feromoner påverka dina vänner och alla i umgänget kan få en menscykel som har rättat sig efter feromonernas koncentration.

Mensfakta 3: Tusen dagar med mens

En kvinna har i genomsnitt mens hela 3 500 dagar under en livstid. Det går att läsa i boken Blood, Bread, and Roses: How Menstruation Created the World. Det är alltså över nio och ett halvt år (84 000 timmar…).

Är DIN mens normal? Gör vår stora menstest här!

Mensfakta 4: Därför får du ont i brösten

Under de två sista veckorna innan mens stiger nivåerna av östrogen och gulkroppshormon. Ökningen stimulerar bindväven i dina bröst och kan leda till att de ömmar och blir svullna. Men du väl får mensen sjunker nivåerna och smärtan eller obehaget brukar gå över efter ett par dagar.

Mensfakta 5: Så mycket blöder du varje gång

Under en menstruation är det vanligt att blöda mellan 20-80 milliliter, alltså knappt en deciliter, som mest. Ofta kan det dock upplevas som mer eftersom blodet blandas ut med slemhinna från livmodern.

Mensfakta 6: Vi får mens tidigare idag

Vid mitten av 1800-talet fick flickor i genomsnitt sin första mens vid 17 års ålder. I dag inträffar det istället vid 13 års-åldern i genomsnitt. Enligt en dansk studie som gjordes 2009 utvecklar flickor även bröst i yngre ålder än tidigare. Forskare vet ännu inte säkert vad det beror på, men huvudförklaringen tros vara förbättrade levnadsvillor, skriver Illustrerad Vetenskap.

Det finns även en koppling mellan BMI och pubertetsålder, slog forskare fast 2010, enligt en artikel i Svd. Det beror bland annat på att det i fettvävnaden finns ett hormon som kallas leptin, vilket signalerar till hypofysen att börja stimulera könskörtlarna. Ju mer fettvävnad, desto högre nivåer av leptin.

– En överviktig flicka har så mycket näring och energi lagrat i kroppen att det även räcker för att bära ett foster. Hon är därmed redo att bli fertil och puberteten kan dra igång, säger Olle Söder till Svd.

Hormonstörande ämnen har också lyfts som en potentiell förklaring till tidigare pubertetsutveckling. En rad djurförsök har visat att hormonstörande ämnen kan påskynda puberteten, skriver Svd.

Är DIN mens normal? Gör vår stora menstest här!


Nu splainar Baaam och FRIDA mensen! Hälften av jordens befolkning kommer få, har eller har haft det. Mens alltså. Men visste du att många kvinnor blöder för mycket och många av oss har smärta helt i onödan? Dessutom vet både män och kvinnor för lite om mens. Att blöda ska inte vara läskigt, äckligt, förknippat med skam eller onödig smärta. Därför behövs menssplaining!

Allt du vill veta om mens hittar du på menssplaining.se


Bildkälla: IBL