Varför blir man sugen på choklad när man har mens?

7 situationer alla som har mens kan känna igen

Du kanske tror att du är ensam om att vilja vräka i dig en viss sorts godis, att irritera dig på allt och inget eller att sova som en kratta när du har mens. Här är 7 situationer de flesta med mens känner igen sig i – och hur du hanterar dem på bästa sätt.

Du sover oroligt

Tankarna snurrar, du har störande mensvärk och undrar om skyddet kommer läcka under natten. Tyvärr upplever många att sömnen blir rejält störd och det kan bero både på ämnen i kroppen men även på de rikliga blödningarna de första dagarna av mensen.

 

 Du känner dig ovanligt kåt

Kanske tillhör du dem som blir mer sugna på sex när du precis fått mens, det kan variera individuellt och över menscykeln. Det kan också vara olika från relation till relation, hur bekväm du är med din partner kan vara en faktor. Andra känner inte alls för att ha sex. Om din partner inte är så pigg på menssex så kan du ju faktiskt ordna det på egen hand. Eller varför inte föreslå sex i duschen så undviker ni eventuellt kladd och kan fokusera på njutningen.

 

 

Du synkar mensen med din omgivning.


Nej, det är inte en myt att du och din kompis eller kollega får synkad mens. Personer som umgås tätt kan få synkad mens, och det beror troligtvis på feromoner, organiska föreningar som liknar hormoner men är luftburna. Precis innan ägglossningen sänder tjejer ut en viss typ av feromon som förkortar andra tjejers menscykel. Umgås du med andra kvinnor ofta och under en längre tid kan dina feromoner påverka dina vänner och alla i umgänget kan få en menscykel som har rättat sig efter feromonernas koncentration.

 

Du har ont i brösten.

Din behå känns plötsligt otroligt obekväm, och om någon kommer åt dina bröst rycker du till av smärta. Under de två sista veckorna innan mens stiger nivåerna av östrogen och gulkroppshormon. Ökningen stimulerar bindväven i dina bröst och kan leda till att de ömmar och blir svullna. Men när du väl får mensen sjunker nivåerna och smärtan eller obehaget brukar gå över efter ett par dagar. När det är som värst så använd en mjuk och stretchig behå utan bygel så känns det bättre.

 

Du får sjuka kommentarer som stör dig

”Har du mens eller?”, ”Varför är du så sur?”, ”Usch vad äckligt, då kan vi ju inte ha sex.”, ”Hur lång tid tar du på toaletten egentligen?” Det finns många oförstående kommentarer som kan irritera när du har mens. Och det blir inte precis lättare att hantera när hormonerna rusar runt i kroppen och du är extra trött. Du har såklart rätt att vara precis som du vill under din mens (och alltid annars!), men att vara alltför sur är ju onödigt – då gäller det att informera sin omgivning om det klassiska ordspråket: Älska mig mest när jag förtjänar det minst då behöver jag det bäst!

 

Du blir enormt sugen på…


…allt möjligt! Är du sådan som vill äta allt och njuter som aldrig annars av att frossa i pizza, choklad, bullar, smågodis eller andra onyttigheter? Dagarna innan mens kan vara rejält påfrestande. Förutom att humöret åker berg- och dalbana så kickar sötsuget in. Det är lätt att falla för frestelsen att trösta sig med sötsaker eller snabbmat när du mår risigt. Försök äta så bra mat som möjligt och ät regelbundet så blir magen glad och ditt blodsocker håller sig på en jämnare nivå. Istället för godis, läsk och fet mat – ät frukt, bär och smaksatt vatten. Välj gärna rotfrukter, fisk, fullkornsprodukter, osötade mejeriprodukter och nyttiga oljor.

 

Du bajsar mer och oftare


Gör du också nr 2 mycket oftare när du har mens? Enligt forskning kan kemikalierna som hjälper livmodern att stöta ut slemhinnan också påverka tarmen och få den att i princip göra samma sak. I kroppen har du också ämnet progesteron som kan ge förstoppning, under mensen är de nivåerna så låga att det kan få motsatt effekt. Det är alltså inget konstigt om du upplever att du typ bor på toaletten den första mensveckan!


Är din mens normal? Gör vårt test och se!

Är min mens normal? Testa här!

Många blöder för mycket, för länge och lider av smärta i onödan. Gör vårt test och se om din mens är normal eller om du faktiskt behöver hjälp!

Gör testet här!


Nu splainar Baaam och FRIDA mensen! Hälften av jordens befolkning kommer få, har eller har haft det. Mens alltså. Men visste du att många kvinnor blöder för mycket och många av oss har smärta helt i onödan? Dessutom vet både män och kvinnor för lite om mens. Att blöda ska inte vara läskigt, äckligt, förknippat med skam eller onödig smärta. Därför behövs menssplaining!

Allt du vill veta om mens hittar du på menssplaining.se