Vad händer när man får mens?

8 saker du alltid har fått höra om mens – vad är egentligen sant?

Kan du och din vän synka era menscyklar? Kan man lukta till sig när någon har mens? Det är dags att reda ut myterna kring mens - en gång för alla!

En naturlig del av livet är den. Mensen. Men den är lika omgiven av fakta som av myter, vi reder ut vad som är sant och inte!

Man går upp i vikt under mensen

Sant! Man kan gå upp lite i vikt. Men detta händer oftast veckan före mens och inte under själva mensen. Mensen i sig gör inte att man går upp i vikt, men man kan svullna upp lite före och dra på sig vätska. Det handlar i grund och botten om hormoner.

Din menscykel kan synka med kvinnor i din närhet

Sant! Din mens kan synkas med kvinnorna i din närhet. Detta händer genom att man utsöndrar feromoner. Andra kan uppfatta dessa feromoner genom lukt. Näsan i sin tur skickar då signaler till hjärnan. Och efter ett par månader med tät kontakt kan detta leda till att era menscyklar samspelar.

Det är farligt att inte ha mens

Falskt! Man kan använda vissa preventivmedel som gör att man inte har mens, till exempel hormonspiral. Det är inte farligt i sig att inte ha mens, men en utebliven sådan kan vara ett tecken på sjukdom, stress eller graviditet. Så det är alltid bra att försöka gå till botten med varför du inte har fått din mens.

När man har mens kan inte bli gravid

Nja! Det beror lite på hur man definerar mens. En mensblödning är den blödningen som kommer två veckor efter ägglossning. Vid mensblödningar är det ovanligt att samtidigt vara gravid. Men man kan även ha andra blödningar under menscykeln, till exempel vid ägglossning. Under sådana blödningar kan man samtidigt vara gravid. Det är svårt att skilja på de olika blödningarna så är man osäker kan det vara bra att köpa ett graviditetstest.

Man kan bota endometrios

Falskt! Tråkiga nyheter men tyvärr är sjukdomen kronisk. När du kommer in i klimakteriet och slutar få mens brukar dock endometriosen vanligtvis försvinna.

Din vikt kan påverka mensen

Sant! Din vikt påverkar hormonerna i kroppen. Främst gäller det om du är underviktig eller överviktig. Är man underviktig kan hormonproduktionen i kroppen störas vilket påverkar mensen. Vid övervikt är det

Man kan veta att någon har mens – på lukten

Sant! Hormoner styr kroppslukten. Du kan därför lukta annorlunda under de olika delarna av menscykeln. Andra kan, omedvetet, uppfatta dessa typer av lukter.

Att glömma en tampong i slidan kan vara farligt

Sant! Att glömma tampongen i slidan kan leda till en infektion. Om trådarna kryper upp så är det heller inte lätt att känna om man har en tampong i. Slidan är ganska lång och veckad, så det kan gömma sig en tampong högt upp utan att man själv eller ens partner märker det. Så det gäller att ha koll.


Nu splainar Baaam och FRIDA mensen! Hälften av jordens befolkning kommer få, har eller har haft det. Mens alltså. Men visste du att många kvinnor blöder för mycket och många av oss har smärta helt i onödan? Dessutom vet både män och kvinnor för lite om mens. Att blöda ska inte vara läskigt, äckligt, förknippat med skam eller onödig smärta. Därför behövs menssplaining!

Allt du vill veta om mens hittar du på menssplaining.se


Källa: Metro och Hälsoliv 

Bild: IBL