Vad hjälper mot mensvärk? Här är tipsen som funkar

8 tips: Så lindrar du din mensvärk (jo, det fungerar!)

Ibland kan det kännas hopplöst att ha mensvärk, som att inget hjälper. Men det finns saker som bevisat har effekt, som värme och onani.
0:45

Efter reklamen: 5 tips om du vill lindra mensvärken

(0:45)

Det är långt ifrån ovanligt att känna smärtor i magen, ryggen, ljumskarna eller i huvudet när man har mens. Mensvärk och PMS brukar smyga sig på några dagar innan, eller precis i början av, mensen. Vissa tjejer har problem med mensvärk under hela mensen, men för de flesta försvinner det efter några dagar.

Mensvärk är något du får när din livmoder drar ihop sig och när slemhinnan stöts ut vid mens. Eftersom livmodern är en muskel så kan du få kramp i den när detta händer.


1. Värme är din bästa vän!

Värme är det bästa du kan använda för att lindra mensvärk. Lägg en värmedyna, vetekudde eller en flaska med varmt vatten som du har lindat in i en handduk mot magen. Att ta ett härligt varmt bad kan också hjälpa!

2. Rör på dig – men bara om du vill!

Eftersom musklerna slappnar av när du har tränat så kan motion hjälpa mot mensvärk. Men tänk på att träning ökar både livmoderns aktivitet och mängden blod under själva träningen. Det kan alltså ha helt motsatt effekt för just dig! Prova dig fram och känn efter vad som passar just din kropp och dina behov.

Gynekologen Helena Kopp Kallner förklarar det bra i denna video:


3. Onanera mera!

Om du vill få din livmoder att slappna av och krampa mindre så kan det hjälpa att onanera. När livmodern är avslappnad arbetar den inte lika intensivt, vilket är det som orsakar smärtorna.

4. Hitta rätt smärtstillande

På apoteket finns det flera olika typer av smärtstillande som kan hjälpa till att lindra mensvärk. Satsa på de varianter som innehåller antiinflammatoriska egenskaper, till exempel Ipren. Fråga personalen på apoteket, de är där för att hjälpa! Har du så kraftig värk att vanliga värktabletter inte gör jobbet? Läs punkt 5 och sök hjälp!

5. Receptbelagda läkemedel

Om du har riktigt kraftiga menssmärtor så ska du kontakta en läkare. Då kan du få dina symptom utredda för att utesluta att det inte finns någon sjukdom som orsakar smärtan. Dessutom får du rätt medicin som faktiskt hjälper dig. Din mensvärk ska INTE få hindra dig från att leva ett normalt liv.

6. Dra upp knäna

Ett vanligt husmorsknep för att minska smärtorna är att dra upp knäna mot magen. Det kan hjälpa litegrann och känns skönt.

7. Hormoner kan hjälpa

Om du är intresserad av att testa p-piller eller en hormonspiral så kan det vara ett alternativ för dig. Det finns flera sorter som hjälper till att lindra mensvärk. Boka en tid på ungdomsmottagningen eller hos din gynekolog.

8. Testa akupunktur och yoga

En annan metod för att lindra smärtor är akupunktur där en utbildad akupunktör sätter små nålar på specifika områden på din kropp för att lindra smärtor. Det finns också särskilda yogapositioner som sägs lindra mensvärk.

Källa: Menstruation.se

Foto: All Over Press


Nu splainar Baaam och FRIDA mensen! Hälften av jordens befolkning kommer få, har eller har haft det. Mens alltså. Men visste du att många kvinnor blöder för mycket och många av oss har smärta helt i onödan? Dessutom vet både män och kvinnor för lite om mens. Att blöda ska inte vara läskigt, äckligt, förknippat med skam eller onödig smärta. Därför behövs menssplaining!

Allt du vill veta om mens hittar du på menssplaining.se

Relaterade artiklar

Menspodden tar upp allt du borde kunna om mens – från endometrios till p-piller

”Mensskydd på offentliga toaletter ska vara en självklarhet – det är en jämställdhetsfråga”

Sida: ”I djup fattigdom är det otänkbart att köpa mensskydd”