Mensskyddets blodiga historia - från bindor till menskopp

Mensskyddens blodiga historia: Från massa mossa (!) till menskopp

Den där bindan som du knappt känner i trosan idag är inget vi ska ta för givet tjejer! Det har varit många kvinnor före oss som fått stoppa mossa och gräs mellan benen för att vi ska slippa skavsår idag.

Det här med mens ansågs länge som något helmysko vi hade väldigt svårt att förstå oss på. Kanske var det ett straff från gud för Evas synder tänkte man – att det var giftigt och kunde skada mannens allra heligaste var en annan ryslig tanke. I många delar av den gamla världen var mensblod starkt förknippat med trollkonst, och nakna menstruerande kvinnor troddes kunna förhindra både hagelstormar och missväxt. Wow!

Något som däremot varit mindre wow är mensskydden vi kvinnor haft till hands genom årtusendena, något som minst sagt lett till en hel del kreativa lösningar. I antika Egypten tillverkades troligtvis den första tampongen av träbitar insvepta i tyg, annars har det varit fårull, mossa, djurfällar och gräs som hamnat mellan kvinnors ben. Men den vanligaste metoden var troligtvis att man helt struntade i mensskydd och bara blödde rakt ut i kläderna.

I slutet av 1800-talet började man inse att det här med mossa och mensfläckade klänningar kanske inte var det mest hygieniska trots allt, och menstruationsbältet såg dagens ljus. Det är lite vad det låter som, en utbytbar binda i tyg som spändes fast med remmar kring höfterna. Troligtvis var det också så obekvämt som det låter, men användes trots det flitigt fram till slutet av 50-talet då sanitetsgördeln gjorde entré. Det var en bekvämare version av menstruationsbältet som fästes kring magen, men helt ärligt – även den måste varit jobbig.  Den första kommersiella tampongen fanns i amerikanska butiker redan 1936 men få kvinnor ville använda dem eftersom det ansågs sexuellt olämpligt, så det var bara att spänna på sig bälten och gördlar ett tag till.

På 70-talet dök den moderna bindan med en självhäftande yta som fästs i trosorna upp, och sen dess har mensskydd blivit mer och mer ergonomiskt anpassade för våra kroppar.

Nu har också menskopparna gjort entré, ett skydd som inte bara är snällt mot miljön – det ger dig också en bra möjlighet att se hur mycket du faktiskt blöder.

Allt om din mens

Nu splainar Baaam och FRIDA mensen! Hälften av jordens befolkning kommer få, har eller har haft det. Mens alltså. Men visste du att många kvinnor blöder för mycket och många av oss har smärta helt i onödan? Dessutom vet både män och kvinnor för lite om mens. Att blöda ska inte vara läskigt, äckligt, förknippat med skam eller onödig smärta. Därför behövs menssplaining!

Allt du vill veta om mens hittar du på menssplaining.se

 

Mer om mens från oss på Baaam: