Ha sex under mens

Blodigt, kladdigt och superhärligt – våga ligga när du har mens

Hur stor är risken att bli gravid under mensen? Och hur kan jag ha sex utan att bloda ner min partner? Baaam har frågat en sexolog om allt du velat veta om menssex.

Kan man ligga om man har mens?

Mens har länge varit kulturellt och historiskt tabubelagt och sex under mens kan fortfarande ses som smutsigt, äckligt eller dåligt. Men efter en våg av mensaktivism, uppmärksamhet i medier och ett mer accepterande tankesätt har stämpeln av tabu äntligen börjat tvättas bort.

Vi har pratat med sexologen Saga Alm Mårtensson om menssex. Hur du gör det, var du har det och vad som är bra att tänka på.

Är det farligt att ha sex under mens?

– Nej, inte vad vi vet. Men det är såklart viktigt att känna efter själv att det känns bra, säger Saga.

Är det lättare att få infektioner under mens?

– Det finns en viss risk för att blodsmittor som hiv överförs lättare.

Under mensen är det fortfarande viktigt att ha skyddat sex så att du är skyddad mot könssjukdomar. Det finns egentligen en mycket liten risk att bli gravid under mensen men det är ändå viktigt att ha säkert sex, det är lätt att glömma bort det och tänka att det går bra att ha oskyddat sex under mensen.

Foto: Malin Falk

Hur kan man ha sex samtidigt som man har mensskydd som tampong eller menskopp?

– Där kan tamponger eller menskopp underlätta sexet om du har smeksex eller oralsex. Då undviker du att det blir blod-kladdigt. Sen finns det inga hinder från att testa att föra in penis eller dildo och ha omslutande (penetrerande) sex. Det kan bli skav mot slemhinnorna och kännas obekvämt, men man kan testa sig fram till vad som fungerar för en.

Hur stor är risken att bli gravid när man har sex under mens?

– Den är mycket liten. Anledningen till att risken ändå finns är oregelbunden ägglossning, men risken är väldigt liten.


Kan sex hjälpa mot mensvärk?

– Vissa upplever att det hjälper. Det kan ha att göra med att man känner sig spänd och att en orgasm kan ge avslappning. Under sex spänns ofta muskulaturen och slappnar sen av igen. Det kan göra att det känns lättare och hjälper med mensvärk. Men vissa kan ha så ont att de känner ”nej, jag är inte alls sugen”, säger Saga.

Om du du har svåra problem med mensvärk – gå och kolla upp det. Det är inte meningen att du ska ha jättejätteont och det finns vård att få.

Hur undviker man att det blir kladdigt med blodet?

– Du kan till exempel ha sex i duschen. Tänk då på att den naturliga lubrikationen lätt kan tvättas bort i duschen och det är bra att fylla på med glidmedel. Ha sex i en miljö där du inte behöver fundera över om det blir fläckar osv så att du kan fokusera på njutning av själva sexet.

Blir man kåtare när man har mens?

– Vissa blir det, det kan variera individuellt och över menscykeln. Det kan också vara olika från relation till relation, hur bekväm du är med din partner kan vara en faktor. Vissa är jättekåta under mens, andra känner inte alls för att ha sex. Ibland vill man ha sex med andra och ibland bara med sig själv.

Foto: IBL


Nu splainar Baaam och FRIDA mensen! Hälften av jordens befolkning kommer få, har eller har haft det. Mens alltså. Men visste du att många kvinnor blöder för mycket och många av oss har smärta helt i onödan? Dessutom vet både män och kvinnor för lite om mens. Att blöda ska inte vara läskigt, äckligt, förknippat med skam eller onödig smärta. Därför behövs menssplaining!

Allt du vill veta om mens hittar du på menssplaining.se