Få hjälp mot din pms med kbt!

PMS? Här är fem enkla KBT-övningar som kan hjälpa

Är du en av de hundratusentals kvinnor som mår dåligt på grund av PMS? Testa det här.

Läs också: Hur mår din fitta? Sophie, 32, vill riva tabun kring underlivsbesvär

PMS är symptom som dyker upp tidigast från ägglossning och släpper först när man har haft mens någon dag. Det kan vara humörsvängningar, nedstämdhet, ångest eller oro, koncentrationssvårigheter, sömnsvårigheter, aptitförändringar, fysiska problem och att man lätt tappar humöret.

Ny forskning visar att Kognitiv beteendeterapi, KBT, är en bra metod för behandling av PMS. Med KBT kan du öva dig i att hitta ett nytt förhållningssätt och hantera dina tankar och känslor och i små steg göra på nya sätt när du har ångest och är nedstämd.

– Det handlar om att förändra vissa beteenden men också att acceptera sig själv, sina tankar och känslor, säger Susanna Johansson Ulrike Braun som skrivit boken ”PMS! Få hjälp med KBT”.


Här är 5 bra råd ur boken ”PMS! Få hjälp med KBT”

Kartlägg

Skatta ditt mående och eventuella symptom under hela menscykeln (även när du mår bra). Triggers är situationer som är extra laddade för dig och som utlöser starka negativa känslor när du har PMS, kartlägg även dessa.

Var snäll

Utgå från din kartläggning. Hur intensiv din PMS är beror på hur ditt liv i övrigt ser ut och hur du behandlar dig själv under de dagar du är drabbad. Var medvetet snäll mot dig, sänk kraven och försök ta din PMS i beräkningen när du planerar. Försök hitta på lösningar för att undvika triggers.

Dra dig inte undan

Gör saker som du vanligtvis tycker om, även om du inte känner för det. Vi tappar lusten när vi mår dåligt och det är lätt hänt att dra sig undan. Men risken är att vi då kommer längre ifrån det som skulle kunna hjälpa oss upp ur vår nedstämdhet.

Läs också: 5 fakta du kanske inte visste om svamp i fittan

Släpp taget om tankarna
Med lite övning kan du se att du inte är dina tankar och att du framför allt kan välja om och hur du vill agera på dem. Den här övningen är ett sätt att börja observera dina tankar och släppa taget om dem. Syftet är att tillåta tankarna att följa sitt eget förlopp, låta dem komma och gå i sin egen takt, utan att värdera deras innehåll.

Börja övningen med att under någon eller några minuter bara känna dina andetag. Känn efter i kroppen när du andas in och när du andas ut. Hur känns det? Vad noterar du för sinnesförnimmelser? Föreställ dig sedan att du står vid ett rullband, och när en tanke dyker upp i ditt huvud lägger du ner den på rullbandet och ser den passera förbi.

Se upp för tankefällor
Forskare har sett att våra tankemönster liknar varandra när vi känner nedstämdhet och ångest. Dessa kallas ibland för tankefällor på grund av att de ofta ställer till det för vårt känsloliv. Tror vi mycket på våra negativa automatiska tankar låter vi dem också styra hur vi agerar i olika situationer. Tre vanliga tankefällor är katastroftankar (att vänta sig det värsta), allt eller inget-tankar (att tänka allt i svart eller vitt) och tankeläsning (att tro sig veta vad andra tycker och tänker om en).

När du börjar identifiera dina tankar som just automatiska tankar/tankefällor och inte som sanningar, kan du och fundera över om det finns ett alternativt perspektiv. Fråga dig till exempel vad det är som talar för och emot att din tanke stämmer. Vad har du för bevis? Skulle andra hålla med dig? Drar du några förhastade slutsatser?

Läs också: Anna, 33, blev frisk från vestibulit: ”Mitt sexliv började vid 30”


Nu splainar Baaam och FRIDA mensen! Hälften av jordens befolkning kommer få, har eller har haft det. Mens alltså. Men visste du att många kvinnor blöder för mycket och många av oss har smärta helt i onödan? Dessutom vet både män och kvinnor för lite om mens. Att blöda ska inte vara läskigt, äckligt, förknippat med skam eller onödig smärta. Därför behövs menssplaining!

Allt du vill veta om mens hittar du på menssplaining.se