Din mensvärk kan bero på myom

Blöder du mycket och har svår mensvärk? Då kan det vara myom

Trots att det är vanligt så har många aldrig hört talas om myom – muskelknutor i livmodern som bland annat kan orsaka smärta och blödningar. Helena Kopp Kallner, överläkare och gynekolog på Danderyds sjukhus, reder ut vilka symptom du bör ha koll på – och vilken hjälp som finns att få.

Närmare hälften av alla kvinnor drabbas någon gång i livet av myom, en eller flera godartade muskelknutor som växer i livmoderväggen. Många märker inte av knutorna, men symptomen kan vara besvärliga. Och trots att myom är väldigt vanligt så är okunskapen stor.

Kvinnor har dålig kunskap om vad som är en normal menstruationsblödning

Helena Kopp Kallner är forskare, gynekolog och överläkare på kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus. Hon tror att den utbredda okunskapen beror på att de symptom som är typiska för myom är sådant som vi inte pratar särskilt mycket om.

Helena Kopp Kallner, överläkare och gynekolog, forskar om myom.

– Generellt så pratar vi väldigt lite om blödningar och kvinnor har dålig kunskap om vad som är en normal menstruationsblödning. Vi pratar heller inte om att vi behöver springa på toaletten och kissa hela tiden, eller att det gör ont när vi har avföring eller när vi har sex. Detta gör att vi inte pratar om myom.


Om du besväras av rikliga blödningar eller smärta så kan myom vara en orsak. Då ska du gå till en gynekolog, för det finns hjälp att få.

– Myom kan behandlas med medicin som gör att symptomen minskar eller att myomen minskar. Beroende på var myomen sitter kan man även operera bort dem på olika sätt. Man kan också strypa blodtillförseln till myomet eller myomen, som då krymper, förklarar Helena Kopp Kallner som just nu bedriver en ny forskningsstudie om myom.

– Vi håller på med en ny studie där vi jämför denna metod som kallas för embolisering med så kallad mikrovågsbehandling, då man för in en nål i myomet och dödar det. I sällsynta fall, om man har flera stora myom eller om mediciner inte hjälper kan man behöva operera bort hela livmodern, säger Helena.


Varför vissa drabbas av myom vet man inte.

– Men vi vet att det är ärftligt och att vissa befolkningsgrupper har olika mycket myom, vilket visar att generna spelar en viss roll.

Det finns inga kända livsstilsfaktorer som kan påverka utvecklingen av muskelknutorna. Helena rekommenderar att göra gynekologisk undersökning med ultraljud med några års mellanrum, om du vet att du har en ärftlighet för sjukdomen. Då kan du få hjälp med eventuella symptom i tid.


Myom — är du drabbad?

Här är några symptom.

* Riklig mens

* Smärta vid mens

* Smärta vid sex

* Smärta vid avföring

* Urinträngningar

* Tyngdkänsla i underlivet

* Ont i magen


3 saker du behöver veta

Det är inte farligt
Tumörerna, eller muskelknutorna, är godartade. Men symptomen kan vara mycket jobbiga och smärtsamma.

Du kan ha svårare att bli gravid
Prata med en gynekolog om du är orolig. Det finns hjälp att få.

Det är vanligt
Närmare hälften av alla kvinnor som har en livmoder drabbas, enligt 1177. Myom är vanligare hos kvinnor som passerat 40.

Läs också: Gynekologen om endometrios

Foto Thinkstock


Allt om din mens

Nu splainar Baaam och FRIDA mensen! Hälften av jordens befolkning kommer få, har eller har haft det. Mens alltså. Men visste du att många kvinnor blöder för mycket och många av oss har smärta helt i onödan? Dessutom vet både män och kvinnor för lite om mens. Att blöda ska inte vara läskigt, äckligt, förknippat med skam eller onödig smärta. Därför behövs menssplaining!

Allt du vill veta om mens hittar du på menssplaining.se