Vad är endometrios?

Gynekologen om endometrios: ”Smärtan är inget man ska behöva tåla”

Runt 200 000 kvinnor drabbas av endometrios, men för några år sedan var det få som hört talas om sjukdomen. Gynekologen Anna-Sofia Melin förklarar vad det egentligen är, vilken hjälp som finns och varför okunskapen är så omfattande.

Läs mer: Hulda skrev bok om endometrios: ”Kvinnor blir misstrodda för att det handlar om mens”

Mensvärk som vägrar lägga sig, illamående, samlagssmärta och en sjukvård som inte lyssnar. Endometrios är en kronisk och inflammatorisk sjukdom som drabbar drygt 10 procent av alla kvinnor i fertil ålder. Gynekologen Anna-Sofia Melin har specialiserat sig på endometrios och sitter med i den expertgrupp som på uppdrag av regeringen ska ta fram nationella riktlinjer för sjukdomen.

Hon förklarar endometrios som att celler från livmoderslemhinnan vandrar ut i buken, växer fast där och förökar sig. På alla kvinnor går en del av mensblodet bakvägen, det är på så sätt som cellerna från livmoderslemhinnan hamnar i buken. Hos de flesta kvinnor städar immunförsvaret upp cellerna, men hos kvinnor med endometrios gör et inte det och cellerna växer fast i buken. När man sedan har mens blöder man inne i buken och det ger kraftig inflammation och smärta.

Symptomen kan skilja sig åt, men gemensamt för många är svår mensvärk som kan börja i tidiga tonåren.

– Det är tjejerna som ligger hemma när de har mens, som kräks på skoltoaletten och svimmar. Det kan börja redan vid 12-13-årsåldern. Sen kan man ha ont vid ägglossning, ont vid samlag, ont att kissa och bajsa. När det har pågått länge har man kroniskt ont i magen alla dagar, säger Anna-Sofia.


Många kvinnor med endometrios vittnar om ett dåligt bemötande i vården. Deras smärta och besvär blir inte tagna på allvar och de får ofta höra att mensvärk är helt normalt. Men trots att drygt 200 000 kvinnor i fertil ålder är drabbade dröjde det till 2016 innan endometrios blev klassat som en folksjukdom. Anna-Sofia tror att orsaken är att kvinnors hälsa och underliv har en tradition av att inte prioriteras.

– Det är kvinnor som drabbas, det handlar om mens och smärta. Mensvärk har ansetts normalt och inget sjukligt. Men det har också växlat genom tiderna. Jag tycker man var ganska aktiv i frågan under 1950-60-talet. Sedan försvann den diagnosen ur de stora medicinska lärarböckerna på 1980-90 talet. Det är helt otroligt, men nu har det kommit tillbaka. Vi får hela tiden kämpa för att öka kunskapen.

Den vanligaste behandlingen är hormonella preventivmedel. Mensen är boven i dramat och många blir rekommenderade p-piller att ta kontinuerligt och hoppa över mensen. Något som Anna-Sofia betonar inte är det minsta farligt.

– Många med endometrios har tarmproblem och får ofta en IBS-diagnos, där kan man hjälpa till med kostråd. Det är viktigt att träna bäckenbotten och ryggmuskulaturen. Ofta får man ont i ryggen eftersom man har spänt sig så mycket vid smärtan, säger hon.


En vanlig oro bland patienter som Anna-Sofia har mött är infertilitet. Endometrios är i dag den vanligaste orsaken till infertilitet hos kvinnor, men ungefär 80 procent av alla kvinnor med endometrios får ändå det antalet barn de vill ha.

Ett område där det saknas mycket forskning är hur endometrios påverkar kvinnor mentalt. Att leva med kronisk smärta sliter på psyket. Att dessutom bli misstrodd av omgivningen och vården och du har ett recept på utbrändhet.

– De här kvinnorna sliter, tar sig till jobbet och kämpar och går till slut in i väggen. Man måste bryta smärtsignalerna, men man måste också ha ett mentalt omhändertagande och varva ner och ta det lugnt, säger Anna-Sofia.

Kunskapen om endometrios skiljer sig mycket över landet och flera olika personalgrupper behöver utbildning i ämnet. Allt ifrån barnmorskor till akutpersonal, husläkare och skolsköterskor kommer i kontakt med kvinnor och tjejer med endometrios, och det är viktigt att få hjälp tidigt. Men i och med att ämnet lyfts i medier och att drabbade kvinnor själva höjer rösten ser Anna-Sofia ett ljus i tunneln.

– Man inte ska behöva tåla den här svåra mensvärken. Det är inget man ska gå och härda ut för det kan ge följder mentalt och kroppsligt.

Foto: Kickan Nikolic, Thinkstock


Nu splainar Baaam och FRIDA mensen! Hälften av jordens befolkning kommer få, har eller har haft det. Mens alltså. Men visste du att många kvinnor blöder för mycket och många av oss har smärta helt i onödan? Dessutom vet både män och kvinnor för lite om mens. Att blöda ska inte vara läskigt, äckligt, förknippat med skam eller onödig smärta. Därför behövs menssplaining!

Allt du vill veta om mens hittar du på menssplaining.se