Det här händer i kroppen under menscykeln

Det här händer i kroppen under menscykeln – vecka för vecka

Du känner säkert igen PMS:en när den kommer, men vet du vad som faktiskt händer i kroppen? Få koll på hur dina hormoner fungerar under menscykeln och lär dig maxa energi och humör.

Många av oss vet väldigt lite om kroppens fantastiska signalämnen, hormonerna. Deras uppgift är att kommunicera med dina celler och de påverkar hur du känner dig och presterar. När du mår dåligt (och det inte beror på att någon idiot ställt till det för dig) kan du räkna med att hormoner är med i leken, eller kanske snarare att de inte är med i leken. Och när du har världens energiflow och får massor gjort är det också tack vare hormoner. De påverkar även ditt utseende, som hur din hud ser ut och hur mycket du väger.

– Det är många som inte vet att viktuppgångar och envisa kilon kan bero på att de har en haltande insulinproduktion som gör att de måste äta på ett annat sätt för att gå ned i vikt, snarare än att dra ned på kalorierna. Alltför många har ett beroendeförhållande till mat utan att känna till det själva, och det är också hormonstyrt, förklarar Martina Johansson, civilingenjör och författare till boken Hormonbibeln.

De flesta av oss skulle kunna må bättre och lättare förstå oss själva genom att lära oss om vårt hormonsystem. Om inte annat är det otroligt intressant. Läs vidare för Baaams guide till din månad i hormoner och mens.


Menscykeln: Vecka 1

Vad händer? Nivåerna av östrogen och testosteron är i botten första dagen på menstruationen, för att sedan stadigt öka.

Humör: När mensen kommit igång dröjer det bara några timmar innan östrogenet börjar stiga, vilket boostar frisättningen av må bra-kemikalien serotonin. Resultatet är att PMS-besvär och irritation ersätts av en gladare känsla.

Energi: Under de första dagarna på mensen kan du känna dig trött. Detta är på grund av låga östrogen- och testosteronnivåer och brist på järn. Ät lite extra järnrikt nu när du blöder. Under veckan kommer stigande hormonnivåer successivt att göra dig piggare och mer uthållig.

Sexlust: Stigande testosteron ökar din sexlust. Orgasmer sägs hjälpa mot mensvärk. Värt att testa?

Håll koll på: Huvudvärk under den här perioden kan bero på låga östrogennivåer. Och var lite extra noga med tandborsten och tandtråden – glukoshalten i din saliv är förhöjd nu, vilket kan ge upphov till mer bakterier som i sin tur kan orsaka karies.

Det visste du inte: Om du tänkt genomföra en kostförändring, är det rätt tid nu. Du äter redan ungefär 12 procent mindre än vanligt under den här veckan, enligt en studie vid Tufts University i USA. Det beror på att du har färre hormonrelaterade cravings, ditt sug är helt enkelt mindre.

Menscykeln: Vecka 2

Vad händer? Nivåerna av östrogen och testosteron stiger under hela veckan.

Humör: Höga nivåer av östrogen gör dig mer social, motiverad och optimistisk. Nu blir du också mer impulsiv och äventyrlig än under någon annan vecka i din hormoncykel. Passa på att ta tag i nya utmaningar. Om du är sugen på att dejta är det extra kul just nu!

Energi: Du gör allt lite snabbare. Du pratar, skriver och går snabbare, och det mesta sker med en större lätthet. Om du ska dra igång ett projekt som kräver fokus är det drömläge. Höga hormonnivåer gör att du har gott om energi att förbruka.

Sex: Ditt sexliv blir inte hetare än så här, tacka de höga nivåerna av östrogen och testosteron för det. Tacka också dessa två hormoner för att dina orgasmer blir både intensivare och lättare att få. Östrogen-peaken får dig att spana in omgivningen lite extra, på jakt efter en spännande partner.

Håll koll på: Ångestattacker kan triggas av stigande östrogen. Kom ihåg att slappna av och vila mellan varven.

Det visste du inte: Inte nog med att du känner dig på topp i största allmänhet, ditt minne är också skarpare än vanligt och du tänker snabbare på grund av de höga nivåerna av östrogen och testosteron. Det är också nu du är som mest smärttålig. Östrogen-peaken gör dig mindre känslig för smärta, så boka gärna in det där tandläkarbesöket under de här dagarna. Ägglossning sker under slutet av veckan.


Menscykeln: Vecka 3

Vad händer? Nivåerna av östrogen och testosteron sjunker efter ägglossningen, för att dag tre eller dag fyra, öka igen. Hormonet progesteron stiger under hela veckan.

Humör: Under de första dagarna kan du känna dig låg. Lite PMS-tendenser, alltså. Men under veckans andra halva stiger hormonerna igen och skapar lugn. Om du är känslig för progesteron kan du känna dig lite deppig när progesteronnivån stiger.

Energi: Det är ingen toppenvecka när vi snackar energi. Efter ägglossningen kan många känna sig lite sega, på grund av lägre nivåer av östrogen och testosteron, i kombination med stigande nivåer av progesteron som har en lugnande och avstressande effekt.

Sexlust: Din sexdrift dyker och chansen är stor att du föredrar Netflix framför sex. Det beror på höga nivåer av lugn-hormonet progesteron under de här dagarna. Den här veckan kan det också vara svårare att få orgasm.

Håll koll på: Progesteron binder vatten i kroppen, vilket kan göra dig svullen och öm i huden, särskilt vaderna och vristerna. Ladda upp med fiberrik kost och drick ordentligt för att motverka svullnad. Var gärna lite försiktig med salt, som bidrar till att binda vätska. Se också till att gå och stå för att hålla cirkulationen igång.

Det visste du inte: Du bränner upp till 30 procent mer fett när du tränar under den här veckan, enligt forskare vid University of Adelaide i Australien som upptäckt att mixen av östrogen och progesteron boostar träningsresultatet. Du får alltså ut max av dina slitiga timmar på gymmet den här veckan. Men kom ihåg att lyssna på din kropp och ditt humör. För att dämpa PMS-tendenser ska du satsa på serotoninhöjande aktiviteter, som träning, god mat och häng med kompisar.


Menscykeln: Vecka 4

Vad händer? Under den här veckan dyker nivåerna av östrogen, testosteron och progesteron.

Humör: Det kan vara lite som att uppleva tonåren all over again. Det är vanligt att känna sig deppig ena sekunden, för att bli arg i nästa. Det här beror på sjunkande östrogennivåer. När östrogenet dippar minskar serotoninutsöndringen och du blir bland annat känsligare för stress.

Energi: Många är inte lika framåt som vanligt, vilket har sin förklaring i låga halter av östrogen och testosteron. Försök hitta motivationen (och boosta lyckohormonerna) med träning, god mat och annat som brukar göra dig glad.

Sex: Något överraskande kan ditt sexintresse öka, i takt med att menstruationen närmar sig. Enligt tidningen Marie Claire spekulerar forskare i och om det kan bero på att livmoderslemhinnan tjocknar under den här tiden, som en förberedelse inför mensen, och att det kan stimulera nervändar därnere.

Håll koll på: Sjunkande östrogennivåer kan bland annat ge upphov till huvudvärk, migrän och sömnsvårigheter. När östrogenet dippar dras också frisättningen av smärtlindrande endorfiner och sömnreglerande serotonin med i fallet. Låga östrogenhalter är lika med låga serotoninhalter. Om du har svårt att sova finns det lösningar.

Det visste du inte: Motverka PMS-besvär genom att sätta tänderna i rätt hjälpmedel. Långsamma kolhydrater är ett smart knep, de finns i fullkornspasta, råris, grovt bröd och sötpotatis. Det kan också vara värt att se till att du får i dig ordentligt av fettsyran omega-3, som du bland annat hittar i fisk och ägg, eller i kapselform. Omega-3 sägs nämligen vara en kanonbra hjälp mot PMS. Om du lider av svår PMS finns medicinsk hjälp att få, ta kontakt med en läkare och se till att få träffa någon som tar dina problem på allvar.

Foto: IBL/Shutterstock


Nu splainar Baaam och FRIDA mensen! Hälften av jordens befolkning kommer få, har eller har haft det. Mens alltså. Men visste du att många kvinnor blöder för mycket och många av oss har smärta helt i onödan? Dessutom vet både män och kvinnor för lite om mens. Att blöda ska inte vara läskigt, äckligt, förknippat med skam eller onödig smärta. Därför behövs menssplaining!

Allt du vill veta om mens hittar du på menssplaining.se