Hulda skrev en bok om endometrios

Hulda skrev bok om endometrios: ”Kvinnor blir misstrodda för att det handlar om mens”

För några år sedan var det få som hört talas om endometrios – trots att det är en folksjukdom. När Hulda fick sin diagnos märkte hon just det och bestämde sig för att skriva boken hon själv behövt.

Hulda Andersson, 41, är exhalterad. Bara timmar tidigare har hennes bok ”Endometrios: mensvärken från helvetet” kommit rykande färsk från tryckeriet. Det är en bok som betyder väldigt mycket för henne eftersom hon skrev den för att hon själv önskat att den funnits. För tio år sedan diagnostiserades hon nämligen med endometrios.

– Jag förstod ingenting, det fanns ingen information. Då var jag 31 år men hade haft stora problem sedan tonåren men aldrig fått en diagnos.

Endometrios räknas sedan 2016 som en folksjukdom. 10 procent av alla kvinnor, eller drygt 200 000 personer, i fertil ålder lider av sjukdomen – det är fler än som har diabetes. Men trots det är sjukdomen fortfarande relativt okänd.


503 Service Unavailable

Man kan förklara endometrios som en menstruation som går baklänges. Mensblodet och slemhinnan åker alltså uppåt i äggledarna i stället för ned i livmoderhalsen och livmoderslemhinnan fastnar då på andra ställen i kroppen och blöder där. Blodet hamnar i buken där det kan bildas små endometrioshärdar och sedan cystor. Alla kvinnor med endometrios har olika typer av symptom. Hulda är en av de som lider av en djupgående endometrios där organen i kroppen växt ihop.

– Min ändtarm sitter ihop med en äggstock och min livmoder. Det är som ett stort nystan.

Om du har vanlig mensvärk då behöver du inte vara sjukskriven 2-4 dagar varje månad.

Gemensamt för nästan alla med endometrios är dock smärtan. Så mycket smärta. Och endometriosvärk är inte samma sak som mensvärk – men många tolkar det så. Därför valde Hulda att döpa sin bok till just ”Mensvärken från helvetet”, för att fånga upp de som ännu inte fått diagnosen.

– Om du har vanlig mensvärk då behöver du inte vara sjukskriven 2-4 dagar varje månad, ligga i fosterställning på golvet och kräkas av smärtorna. Du har inte svår migrän, kramper och domningar i benen och ryggen. Att bli så utslagen är inte normal mensvärk. Då ska du söka hjälp.


I boken berättar vanliga kvinnor mellan 20 och 70 år om hur det är att leva med endometrios. Ett stort problem som tas upp där är normaliserandet av kvinnors smärta. Hulda säger att så fort man söker hjälp och läkaren hör ordet ”mens” brukar man får höra att det är normalt med smärta.

– Kvinnor blir så otroligt misstrodda bara för att det handlar om menstruation. En kvinna berättar i boken om hur hon blev morfinberoende som 19-åring på grund av sin endometrios. Läkaren sa bara till henne: ”Ta de här tabletterna när du har ont”. Men läkaren förstod inte hur stor hennes smärta var. Hon hade ont hela tiden och blev därför beroende.

Vården måste ta unga tjejer på allvar.

Hulda menar att det krävs en större kunskap inom läkarkåren för att kvinnor ska kunna få den hjälp de behöver.

– Jag har intervjuat de främsta specialisterna på endometrios för att få reda på allt man behöver veta. Vad kan man göra fysiskt, med hormoner och behandlingar, men också vad som händer mentalt. Hur påverkas man av att ha ont så ofta?

Den enklaste åtgärden som används för att komma undan smärtan är att bli blödningsfri, i samråd med en läkare får många som äter p-piller rådet att inte göra uppehåll i det. Dock kan sjukdomen inte fastställas utan en titthålsoperation och det gör man inte om man inte måste. Däremot är det viktigt att verkligen söka hjälp om man tror sig lida av endometrios för sjukdomen kan eventuellt påverka fertiliteten om man inte sätter in åtgärder.

– Man kan förhindra utvecklingen av sjukdomen om man får en tidig diagnos – därför måste vården ta unga tjejer på allvar. Men man behöver inte tro att man inte kan få barn, vissa har inga problem alls medan andra har det. Det är individuellt.


Boken landar i handeln den 25 mars, samma dag som en stor endometriosmarsch arrangeras världen över. Hulda hoppas nu att hon kan sätta boken i händerna på alla skolsjuksköterskor och personal på ungdomsmottagningar – allt för att fånga upp unga kvinnors problem i tid.

– Det är inte okej att ha så mycket smärta och det är inte okej att så många kvinnor blir misstrodda. Jag vill att de här kvinnorna ska få må så bra de bara kan och kanske kan den här boken hjälpa till med det. Det är vad som varit mitt mål hela tiden.

Lider du av endometrios? Här är de vanligaste symptomen:

# Mycket kraftig menstruationssmärta

# Rikliga blödningar under menstruation

# Samlagssmärtor

# Smärta vid användning av exempelvis tampong

# Smärta i korsryggen och ut i benen

# Tarmproblem med IBS-liknande symptom som diarré, förstoppning, uppsvälld mage, gaser, ont i tarmarna

# Återkommande urinvägsbesvär eller infektioner och smärta när man går på toaletten

# Trötthet, utmattning

Har du en eller flera av dessa symptom – vänta inte utan sök vård nu!

För mer information kan du kontakta Endometriosföreningen.

Foto: Pressbild/IBL


Nu splainar Baaam och FRIDA mensen! Hälften av jordens befolkning kommer få, har eller har haft det. Mens alltså. Men visste du att många kvinnor blöder för mycket och många av oss har smärta helt i onödan? Dessutom vet både män och kvinnor för lite om mens. Att blöda ska inte vara läskigt, äckligt, förknippat med skam eller onödig smärta. Därför behövs menssplaining!

Allt du vill veta om mens hittar du på menssplaining.se