Hur är det att ha mens om man är transsexuell

Mens och trans – hur funkar det?

Hur är det att få mens om man inte definierar sig som tjej?

Bara för att du har mens betyder det inte att du identifierar dig som kvinna. Alla livmoderbärare får i de flesta fall räkna med att mensen dyker upp under livet, men det finns hjälp att få om mensen innebär problem eller bekymmer.

Som icke-binär transperson eller kille kan självklart mens kännas som en påminnelse om att kroppen inte känns rätt.

Könsbekräftande behandling

Den som vill korrigera delar av kroppen kan söka könsbekräftande behandling, det betyder att personer vill ändra på kroppen så att den bättre stämmer överens med ens könsidentitet. Ibland används även ordet könskorrigering eller könsbyte.

Men det är inte alla som vill genomgå en fysisk justering. Då går också att prata med en gynekolog eller endokrinolog som kan ta bort menstruationen med hormonella preparat. Vanligtvis hormonspiral eller piller.

Läs mer om transvård på  transformering.se

Du kan också mejla till RFSL och RFSL Ungdoms stöd- och frågemejl: [email protected]


Nu splainar Baaam och FRIDA mensen! Hälften av jordens befolkning kommer få, har eller har haft det. Mens alltså. Men visste du att många kvinnor blöder för mycket och många av oss har smärta helt i onödan? Dessutom vet både män och kvinnor för lite om mens. Att blöda ska inte vara läskigt, äckligt, förknippat med skam eller onödig smärta. Därför behövs menssplaining!

Allt du vill veta om mens hittar du på menssplaining.se