Baaam och FRIDA splainar mensen!
Hälften av jordens befolkning kommer få, har eller har haft det. Mens alltså. Och trots att tv-reklamen inte visar blå vätska i bindan längre finns det mycket kvar att lära. Och att prata om.
På gemensamma sidan menssplaining.se listar Baaam och FRIDA allt om mensen. Välkommen in och ta del av experttips, viktiga fakta, informativa videos och kunskapstester. Här finns också det viktiga testet ”Är din mens normal” och alla avsnitt av Menspodden.
Visste du att många kvinnor blöder för mycket och har smärta helt i onödan? Färska studier visar att vi lär oss acceptera både onödig smärta och hälsoproblem kopplade till för rikliga blödningar – och många lider ett helt liv utan rätt hjälp. Därför behövs menssplaining!
Att få sin första mens redan i lågstadiet är helt normalt. Ändå har skolan ingen undervisningsplikt eller kunskapskrav kopplade till menstruation förrän i gymnasiet. Vi har pratat med tusentals skolungdomar som alla säger samma sak: Vi pratar för lite om mens i svenska skolan, ämnet tas upp alldeles för sent och den undervisning som finns har tydliga brister. Därför behövs menssplaining!
”Bit ihop, du vänjer dig. Alla i vår släkt har alltid så där ont och blöder så där mycket”. Vår mens är ofta ärftlig och den här typen av råd är vanliga från mamma till dotter. Men vi behöver inte alls bita ihop eller vänja oss vid för mycket smärta eller för rikliga blödningar. Det finns hjälp och det är dags att formulera om våra råd. Därför behövs menssplaining!
Det är 2019 och är mensen ett problem har du rätt att få hjälp. Men skrämmande få kvinnor vet vem de ska ska söka upp och många upplever att vården inte är uppdaterad. Därför behövs menssplaining!
Att tjejer och kvinnor har rätt till kunskap om sin egen kropp är en självklarhet. Men mens är inte bara en kvinnofråga, även pojkar och män behöver kunskap. Därför behövs menssplaining!
”Jag kommer inte in till jobbet idag, jag har sådan mensvärk” sa typ ingen kvinna någonsin. Arbetsplatser behöver uppdateras med både kunskap och utrustning så att mens inte blir ett problem. Därför behövs menssplaining!
Vi blöder inte längre blå vätska i tv-reklamen för mensskydd, men vi har ändå en lång väg att gå! Varför finns så lite bildmaterial på mensskydd som visar vad en binda, tampong eller menskopp faktiskt är till för? Baaam och FRIDA tar bilderna som media saknar och skänker dem gratis med målet att se annat än röda fjädrar, bär och pärlor i trosgrenen nästa gång en tidning skriver om mens. Därför behövs menssplaining!
Just nu har omkring 800 miljoner kvinnor mens. Men bara 20% använder traditionella mensskydd. I många delar av världen är mens fortfarande någonting smutsigt och kan bli direkt livsfarligt. Det här är något som vi behöver prata mer om för att kunna hjälpa till och förändra. Därför behövs menssplaining!
Att blöda ska inte vara äckligt, farligt, förknippat med skam eller onödig smärta.
Därför behövs menssplaining!
Nu splainar Baaam och FRIDA mensen! Hälften av jordens befolkning kommer få, har eller har haft det. Mens alltså. Men visste du att många kvinnor blöder för mycket och många av oss har smärta helt i onödan? Dessutom vet både män och kvinnor för lite om mens. Att blöda ska inte vara läskigt, äckligt, förknippat med skam eller onödig smärta. Därför behövs menssplaining!
Allt du vill veta om mens hittar du på menssplaining.se