Vänster: Kvinna som håller sig om magen. Höger: En blodig tampong.

Baaam/ Unni Zetterling

Så begränsas och skammas livmoderbärare under mensen

28 maj är den Internationella mensdagen, en dag som finns till för att uppmärksamma mensfrågor och minska tabut och skammen som finns kring mens. För många ändras livet drastiskt när de får sin första mens. Baaam har listat några sätt som kvinnor och livmoderbärare drabbas på.
5 saker om mens som du kanske inte visste
0:59

Efter reklamen: 5 saker om mens som du kanske inte visste

(0:59)

Slå på ljud

Varje dag har 800 miljoner tjejer, kvinnor och livmoderbärare mens, trots det är tabut kring mens otroligt stort och kunskapen liten. På grund av detta är livet för många mer eller mindre över när de första dropparna blod kommer. Känner du till hur livmoderbärares liv och hälsa påverkas när de får sin första mens? Lär dig tillsammans med oss på Baaam och glöm inte och sprida kunskapen vidare.

1. Tjejer riskerar att giftas bort och bli gravida

I många länder anses tjejer bli kvinnor den dag de får sin första mens, detta oavsett hur gamla de är när det inträffar. När en tjej räknas som kvinna anses hon redo för att gifta sig och bli mamma, även om hon själv bara är tio år.

2. Tjejers utbildning blir drabbad

Var tredje skolflicka i Sydasien missar flera skoldagar varje månad på grund av bristen på skoltoaletter, menshygien och kunskap, enligt en rapport gjord av Wateraid och Unicef. I rapporten kan man bland annat se att två tredjedelar av personer med mens inte har någon kunskap om det innan de får själva får mens och att 31 procent uppger att mensen påverkar deras skolresultat.

3. Tjejer blir trakasserade och skambelagda

I en rapport från Wateraid anger många tjejer och livmoderbärare att de känner stor skam när de har mens. Detta kan bero på att mens i många delar av världen just anses vara smutsigt och skamfyllt. På grund av detta trakasseras tjejer i skolan om de blöder igenom och de får inte får röra vid mat eftersom man tror att den ska ruttna.

4. Tjejer saknar tillgång till rent vatten och säkra toaletter

I långinkomstländer saknar 53 procent av alla skolor toaletter. Totalt saknar en miljard tjejer och kvinnor tillgång till en fungerande toalett. Det här gör det omöjligt för tjejer att på ett säkert sätt byta mensskydd i skolan. Rent vatten är också en bristvara i många länder. Det försvårar för personer som har mens att sköta sin hygien.

5. Personer med mens saknar tillgång till mensskydd

Majoriteten av världens tjejer och kvinnor har inte tillgång till mensskydd. Istället används bland annat löv, trasor, kobajs eller gräs som skydd. Detta kan vara direkt farligt för kvinnorna som kan drabbas av infektioner.

6. Tjejers frihet blir begränsad

I en rapport av Wateraid berättar många tjejer också att deras liv begränsas på grund av de tabun och myter om mens som finns i samhället. I många delar av världen får personer med mens inte tvätta sig, laga mat eller ens bo tillsammans med resten av familjen.

Vill du veta mer?

Missa inte Menspoddens specialavsnitt tillsammans med Sida om mensproblamatik i världen.

Källa: WaterAid, Plan International och Unicef

Relaterade artiklar
Ny studie: Jo, du kan faktiskt onanera bort (en del av) mensvärken
Landslagssimmerskan Michelle Coleman: Så vill jag bryta menstabut inom idrotten
”Mensskydd på offentliga toaletter ska vara en självklarhet – det är en jämställdhetsfråga”