Vilket mensskydd är bäst?

Så många dagar av ditt liv har du mens – och därför bör du välja rätt skydd

Att välja rätt mensskydd gör hela skillnaden. Så här kan du tänka!

Varje månad i 3-6 dagar under ungefär 40 år är den en del av ditt liv. Alltså ungefär 1 920 dagar! Ibland blir du lättad när den kommer – ibland besviken. Vissa stunder hatar du den, men många dagar tänker du knappt på att den finns där, särskilt inte om du har hittat rätt i mensskyddsdjungeln. För visst kan det vara lite knepigt att känna sig helt säker under mensen? Kanske har du provat allt men inte hittat din favorit än?

Oavsett om du har torra eller fuktiga slemhinnor, blöder lite eller väldigt mycket så lyssna på din kropp och dina behov mer än vad dina kompisar säger – alla kan till exempel inte ha en menskopp!

Vi har samlat för- och nackdelar med tre olika mensskydd för att guida dig rätt.


60 procent av alla som använder bindor väljer tyvärr fel sort – prova dig fram och hitta din perfekta passform!

 

Bindor

Fördelar: Du behöver inte stoppa in någonting i kroppen, bindan påverkar därför inte slemhinnorna och snippan får andas! Du slipper bli kladdig och få blod under naglarna, vilket kan vara en jobbig grej när du ska föra in tampong eller menskopp. Bra bindor ska du kunna använda under hela menstruationen – i alla situationer – till exempel när du tränar, under natten och i början av blödningen. Nu för tiden suger de upp vätska väldigt effektivt . En annan fördel är att du ser mensen och lättare vet när du behöver byta skydd.

Nackdelar: Väljer du en binda som inte suger upp tillräckligt, eller är för tjock kan du känna dig osäker och obekväm. Syns den? Luktar det? Läcker den? Vissa bindor ger inte mensen en bra odör när du har burit dem en längre stund. Om du vill bada när du har mens fungerar det inte med en binda, då får du avstå från att vara i vatten eller välja ett annat skydd.


Tamponger

Fördelar: De är smidiga att sätta in, de syns inte och känns oftast inte. Du kan bada med tampongen i – och använda den dygnet runt. Till skillnad från menskoppen är de lätta att få tag på i både apotek och alla livsmedelsbutiker.

Nackdelar: När du blöder lite eller har torra slemhinnor kan den kännas väldigt obekväm. I vissa fall kan den kan åka ut av sig själv eller sätta sig snett. Har du förlossningsskador eller andra vaginala problem är tampong inte ett alternativ.


Bindor, tampong eller menskopp – smaken är som baken! Det viktigaste är att du känner dig trygg med ditt val.

 

Menskopp

Fördelar: Den varken syns, känns eller luktar. Du kan bada med din menskopp utan problem. Eftersom du kan använda den i flera år blir det mycket billigare i längden. Och dessutom är den miljövänlig. Slemhinnorna blir aldrig torra eftersom menskoppen inte suger upp fukt.

Nackdelar: Du får blod på fingrarna när du tar ut den och den kan vara krånglig att sätta in innan du blivit van. Du måste tvätta menskoppen väldigt noggrant när du har tömt den efter användning vilket tar lite tid. Vissa säger att de har problem med att koppen ibland inte vecklar ut sig ordentligt inne i slidan.


Allt om din mens

Nu splainar Baaam och FRIDA mensen! Hälften av jordens befolkning kommer få, har eller har haft det. Mens alltså. Men visste du att många kvinnor blöder för mycket och många av oss har smärta helt i onödan? Dessutom vet både män och kvinnor för lite om mens. Att blöda ska inte vara läskigt, äckligt, förknippat med skam eller onödig smärta. Därför behövs menssplaining!

Allt du vill veta om mens hittar du på menssplaining.se

Mer om mens från oss på Baaam: