Blodig tampong

Så mycket kostar mensen dig – och det här hade du kunnat göra för pengarna

Det är en månatlig utgift, på mer än ett sätt. Under ett liv blir det en hel del pengar kopplade till månadens röda dagar...

Bindor, trosskydd och tamponger är ett vanligt inslag i kvinnans varukorg. I alla fall under ett par dagar varje månad. Det kanske inte är någon enorm kostnad just där och då, men summerat över en livstid blir det en hel del pengar.


Amelia har räknat på en menstruation som pågår i från 13 års ålder till 51-årsdagen. Det innebär cirka 450 mensperioder – eller kort och gott: en mens som varar 6,5 år av ens liv. De har också utgått från tamponger och bindor i kalkylen.

Det blir en hel del blod. En hel del smärta. Och en hel del pengar!

När  räknar ut den totala snittkostnaden landar slutnotan på 78 000 kronor. Då ingår också utgifter för de dagar som kräver lite extra choklad, förstörda underkläder och lakan – samt några väl behövda nävar värktabletter.

För samma summa pengar skulle du kunna sippa drinkar en hel månad på en lyxkryssning i Singapore eller njutit av en årlig spa-helg under den period i livet som du har mens, skriver samma källa.


Nu splainar Baaam och FRIDA mensen! Hälften av jordens befolkning kommer få, har eller har haft det. Mens alltså. Men visste du att många kvinnor blöder för mycket och många av oss har smärta helt i onödan? Dessutom vet både män och kvinnor för lite om mens. Att blöda ska inte vara läskigt, äckligt, förknippat med skam eller onödig smärta. Därför behövs menssplaining!

Allt du vill veta om mens hittar du på menssplaining.se