Hur får man bort blodfläckar från kläderna?

Så tvättar du bort mensfläckar på kläder och lakan

En olycka händer lätt! Här är knepet för att enkelt tvätta bort mensfläckar på kläder och lakan.

Vi har alla varit där. Att vakna på morgonen och upptäcka att vårt mensskydd svikit ännu en gång under natten. Som att det inte räcker med att mens ger dig PMS och mensvärk – du kan dessutom få fläckar på lakan och kläder.

För att få bort fläcken ska du, så snabbt som möjligt efter att det hänt, blöta tyget under kallt rinnande vatten. Går det inte, som om det exempelvis är på en madrass, så funkar det att dutta på fläcken med en trasa med kallt vatten.

Viktigt är att inte använda varmt vatten förrän fläcken har lösts upp med kallt vatten, då finns nämligen risken att fläcken fastnar ännu hårdare på tyget. Använd därför kallt vatten innan du tvättar i tvättmaskinen.

Tillsammans med kallt vatten är fläckborttagningsmedel det bästa men vanlig tvål fungerar också ganska bra.

Om det är en väldigt stor fläck på exempelvis lakan kan du fylla badkaret med kallt vatten och lägga ner hela lakanet där, om det blir för stort för att ha under kranen.

Läs mer!
Sju enkla yogapositioner som minskar mensvärken
Därför bajsar du mer när du har mens
Se första mensreklamen som vågar visa blod

Foto: IBL

Allt om din mens

Nu splainar Baaam och FRIDA mensen! Hälften av jordens befolkning kommer få, har eller har haft det. Mens alltså. Men visste du att många kvinnor blöder för mycket och många av oss har smärta helt i onödan? Dessutom vet både män och kvinnor för lite om mens. Att blöda ska inte vara läskigt, äckligt, förknippat med skam eller onödig smärta. Därför behövs menssplaining!

Allt du vill veta om mens hittar du på menssplaining.se

Mer om mens från oss på Baaam: