Prata mer om mens i skolan. Här är ett färdigt kit från FRIDA och Baaam!

Menssplaining i skolan – här är ett komplett kit!

Prata mer om mens i skolan. Här är ett färdigt kit från FRIDA och Baaam!

Prata mer om mens i skolan. Här är ett färdigt kit från FRIDA och Baaam!

Välkommen till MENSSPLAINING.SE och vårt kit för skolundervisning!

Vi har pratat med tusentals ungdomar i svenska skolan, och de flesta tyckte samma sak: att vi pratar för lite och för sent om mens i skolundervisningen.

Det har FRIDA och Baaam tagit på blodigt allvar och satt ihop ett kit, där experter svarar på Frida-läsarnas vanligaste frågor om mens, både i artiklar, på film och i en podd!

Välkommen att läsa, titta och lyssna på vårt mensmaterial. Glöm inte att checka av dina kunskaper i vårt mensquiz för att säkra att du lärt dig allt du behöver.

Nu splainar vi mensen!


Titta på mer mens på video!

Vi har låtit gynekologen Helena Kopp Kallner svara på era frågor om mens. I tio korta videos kommer ni att få veta allt från varför mensen är röd till hur man vet att första mensen är på väg.

Ni hittar alla filmerna på vår YouTube-kanal!

Ta mig till YouTube!


Lär dig mer om mens i Menspodden!

Nathalie Mark är redaktionschef på Baaam och FRIDA och är också ansvarig för Menspodden. Lyssna på hennes intressanta samtal med experten Helena Kopp Kallner som svarar på Fridaläsarnas vanligaste frågor om mens. Missa inte den roliga historielektionen ”Från mossa till menskopp” med docenten Denise Malmberg, som forskat om menshistoria.

Finns där poddar finns som AcastItunes och Spotify.

Är min mens normal? Experten reder ut!

Här kommer du att få veta hur mycket det är normalt att blöda när man har mens, hur ont man ska ha innan man söker hjälp och varför det inte är så bra att ha mens för sällan. Allt för att du ska få verktyg att ta hand om dig och din kropp och faktiskt få vård om det behövs. Gäst är gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner.

Läs mer om avsnittet här!

Vanliga frågor om mens – experten svarar!

Vi frågade er läsare vad ni undrar om mens och här är svaren på era frågor. Du kommer få veta om det gör ont att stoppa in en tampong, om man måste vara med på gymnastiken i skolan när man har mens och hur länge man ska ha mens egentligen? Gäst är gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner.

Läs mer om avsnittet här!

Från mossa till menskopp – mensens blodiga historia

Dags för en djupdykning i mensens historia tillsammans med Denise Malmberg. Hon är docent i etnologi och är också en av få i Sverige som har forskat om menshistoria. För har du funderat över hur man gjorde förr i tiden när man hade mens – långt innan det fanns bindor och tamponger? Vad använde man egentligen för mensskydd? Och hur hanterade man mens när man inte ens hade trosor?

Läs mer om avsnittet här!


Lär dig mer om mens på menssplaining.se

På menssplaining har vi samlat mängder av material om mens, hormoner, pms och allt möjligt som hör till menstruation. Länken nedan leder till en samlingssida med material speciellt anpassat för skola och utbildning. Du är bara ett litet klick bort från att boosta din menskunskap!

Ta mig till artiklarna!

 


 

Nu splainar Baaam och FRIDA mensen! Hälften av jordens befolkning kommer få, har eller har haft det. Mens alltså. Men visste du att många kvinnor blöder för mycket och många av oss har smärta helt i onödan? Dessutom vet både män och kvinnor för lite om mens. Att blöda ska inte vara läskigt, äckligt, förknippat med skam eller onödig smärta. Därför behövs menssplaining!

Allt du vill veta om mens hittar du på menssplaining.se