Vad är normal mens och varför får vi mens?

Vad är mens och varför får vi det?

Vad är normal mens och varför får vi mens?

Vad är normal mens och varför får vi mens?

Alla som har en livmoder får räkna med att få en blödning ungefär en gång i månaden från och med puberteten fram till menopausen. När den första och sista mensen kommer är väldigt olika, men det är normalt att få sin första mens från ca 10 hela vägen till 17 års ålder och sin sista mellan 40 och 57 års ålder.

Här berättar gynekologen Helena Kopp Kallner om tecken på att mensen är på gång:

Vad är mens?

Varje månad förbereder en könsmogen livmoder sig för en graviditet. Det börjar med en ägglossning, där kroppen bygger upp en miljö för ett foster ska kunna växa. Livmodern konstruerar en tjockade slemhinna och vävnad – som måste lämna kroppen om ingen befruktning av ägget sker. Slemhinna och vävnad stöts tillsammans med det obefruktade ägget då bort och ut genom slidan. Det du ser i trosorna (eller ännu hellre i ett mensskydd) är resultatet av den här processen. Alltså mens.

När mensen är slut börjar allt om igen. Det är det som kallas menscykeln och den som har en menscykel är också könsmogen, det vill säga: kroppen kan bli gravid.

Den första mensen behöver dock inte innebära att du är könsmogen. Det är väldigt vanligt att kroppen förbereder sig för att bli könsmogen, att den liksom tränar på det. Därför kan de första menstruationerna vara oregelbundna, mer smärtsamma och du kan blöda betydligt mer och längre än den mens du sedan får senare i livet.

Läs mer om det här:
Gynekologen: Därför kan din först mens vara en ”fejkmens”


När får man sin första mens?

När kroppen hamnar i puberteten, det vill säga att brösten börjar växa och du får könshår och flytningar kan du räkna med att mensen snart knackar på. Många har också blodblandade flytningar som ett första tecken på att kroppen förbereder sig. En del hamnar i puberteten väldigt tidigt, redan som 9-10-åringar och andra sen, det finns personer som får sin första mens vid 17. Om du känner att du är tidig, eller oroar dig över att du är sen, kan du prata med dina föräldrar, ungdomsmottagningen eller en skolsköterska.


Vad är en menstruationscykel?

Menstruationscykeln är hur lång tid det är från menstruationens första dag till att nästa menstruation börjar. Cirka 10-16 dagar efter mensens första dag släpper äggstocken ifrån sig ett ägg. Sedan är det normalt 14 dagar till nästa mens. En menstruationscykel kan variera mellan 21-35 dagar, men vanligast är att den är kring 28 dagar. När du fått mens är det bra att markera första dagen på mensen och sätta ett kryss 28 dagar framåt för att ha koll på när den kommer nästa gång.


Hur mycket och hur länge ska man blöda?

En normal mens ska inte vara längre än sju dagar och oftast blöder man mest de första dagarna. En medelmens varar 4-5 dagar. Mängden blod varierar, normalt är att blöda mellan 20-80 milliliter. Det är viktigt att ha koll på att du inte blöder för mycket, det kan dels vara tecken på sjukdom men framför allt så påverkas sannolikt din livskvalitet om du har för stora blödningar (eller för mycket mensvärk). Mens ska aldrig vara ett hinder, prata i så fall med en skolsköterska, ungdomsmottagningen eller en gynekolog så får du hjälp – de finns där för dig!

Här berättar gynekologen Helena Kopp Kallner om vad som är normal mens:

Källor: 1177, umo.se samt Helena Kopp Kallner


Nu splainar Baaam och FRIDA mensen! Hälften av jordens befolkning kommer få, har eller har haft det. Mens alltså. Men visste du att många kvinnor blöder för mycket och många av oss har smärta helt i onödan? Dessutom vet både män och kvinnor för lite om mens. Att blöda ska inte vara läskigt, äckligt, förknippat med skam eller onödig smärta. Därför behövs menssplaining!

Allt du vill veta om mens hittar du på menssplaining.se