Annons
 

Glöm LCHF – världens friskaste folk älskar kolhydrater

Är det dags att omvärdera vår syn på kolhydrater? Ja, det verkar så. Ett forskarteam har hittat jordens friskaste hjärtan och deras hälsohemligheter stavas motion – och kolhydrater!

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Ett forskarteam har hittat den folkgrupp som har världens friskaste kärl och hjärtan. Knappt någon individ bland dem har förkalkade blodkärl, trots höga åldrar, skriver DN.

Det handlar om en folkgrupp i Bolivia, det så kallade tsimanefolket. De lever på jakt, fiske, samlande och odlande. I en ny studie publicerad i ansedda medicintidskriften The Lancet får vi lära oss om deras livsstil.

Annons

Kostvanorna

Så hur lever de här människorna? Låt oss säga att deras kosthållning trotsar allt vad LCHF och andra kolhydratåterhållsamma metoder lärt oss. Tsimanefolket kost påminner snarare om den gamla skolans kolhydratgenerösa inställning.

Hela 72 procent av deras kaloriintag består av kolhydrater och 14 procent kommer från fett

En fjärdedel av deras kost utgörs av vilt kött och fisk. Resten utgörs till stor del av av ris, majs och kokbanan samt frukt och nötter, skriver The Lancet.

Gilla Baaam på Facebook

Hela 72 procent av deras kaloriintag består av kolhydrater och 14 procent kommer från fett, mestadels omättat.

Och motionen då?

Tsimanefolket rör sig mycket mer än de flesta av oss. Män går i genomsnitt 17000 steg om dagen och kvinnor 16000, och de som är över 60 år kommer fortfarande upp i 15000 steg. Deras livsstil är med andra ord allt annat än stillasittande.

Så – vad kan vi lära av det här? Jo, vi borde förstås röra mer på oss mycket mer. Vardagsmotion är grejen, och vi måste inte vara jägare och samlare för att få en bra dos. Så länge vi motionerar och äter näringsrikt så kan obekymrat njuta av våra älskade kolhydrater, vi behöver dem.

Foto Thinkstock