Garderobsutmaningar att testa för en mer hållbar livsstil

10 garderobsutmaningar att testa – för en mer hållbar livsstil

Garderobsutmaningar är årets hetaste trend! Baaam listar tio roliga och smarta sätt att dra ner på shoppingen och återupptäcka din egen garderob.
0:45

Efter reklamen: 5 Tidlösa underdelar att investera i

(0:45)

<p>Vi listar underdelarna som bör ingå i basgarderoben. </p>

Garderobsutmaning. Finns det ordet i ordlistan? Om inte, så borde det definitivt få en egen rad i SAOL nu. För den senaste tiden har det fullkomligt bubblat av olika utmaningar som ska få dig att tänka till vid inköp, hitta nya favoriter i garderoben och lära hjärnan att vara lite mer kreativ med det du redan äger. Utmaningar som får dig att shoppa i din egen garderob – istället för att hela tiden köpa nytt.

Det bästa? Det är inte bara bra för miljön och plånboken att hoppa på en sådan här utmaning. Det är också riktigt roligt! Och får klädkriserna på stressiga morgnar att bli färre. Baaam listar tio varianter som passar olika bra för olika personer. Vilken hakar du på?


Ha köpstopp

Den stora klädutmaningen som passar dig som önskar just en rejäl utmaning. Som namnet avslöjar går det ut på att du har ett köpfritt år. Eller för en period som du själv bestämmer – en månad, tre månader eller ett halvår kanske är lättare att börja med. Under tiden kan du hyra eller låna plagg när du vill uppdatera garderoben, men alltså inte köpa några nya kläder.

Hyra kläder: Vi listar butikerna för vardag och fest


Köpa enbart second hand

Känns ett köpfritt år på tok för svårt? Då kanske second hand-shopping kan vara en lösning? Den här utmaningen går alltså helt enkelt ut på att du inte får shoppa något nytt under din valda period – men du får shoppa kläder, skor och accessoarer i second hand-butiker.

10 x 10 challenge

10 x 10 challenge går ut på att du väljer ut tio plagg som du bär under tio dagar. Du får mixa och matcha dessa plagg hur du vill under tiden, men du får inte använda andra plagg än just de utvalda. Skor, väskor, smycken och underkläder är vanligtvis inte inräknade. Det här är en ganska enkel utmaning och därmed ett bra sätt att komma igång för dig som vill återupptäcka din garderob och hitta nya spännande kombinationer som du tidigare inte har tänkt på. Du kan givetvis göra utmaningen med en egen twist. Till exempel genom att välja ut tio plagg som du inte har använt på det senaste halvåret.


Projekt 333

Projekt 333 är egentligen en förlängning av 10 x 10 challenge och går ut på att du väljer 33 plagg från din garderob som du får bära under kommande tre månader. De 33 plaggen inkluderar ytterplagg och accessoarer, så det krävs en del tankeverksamhet inför utmaningen för att ta fram de plagg som just du lär behöva. Som en del av utmaningen bör du plocka undan samtliga plagg som inte är ett av de 33, så du inte ser dem. Annars lär det bli tufft att inte fuska. Det här är med andra ord en utmaning som tar lite tid att förbereda.

Få till en kapselgarderob

Vad är egentligen en kapselgarderob? Enkelt förklarat är det en liten garderob med ett fåtal utvalda plagg som du älskar. Du väljer ut de plagg som du trivs i, använder och inte kan leva utan – och sen bär du dem på olika sätt. En basgarderob baserad på just dig, helt enkelt, som fungerar år efter år och där plaggen går att kombinera med varandra.

En kapselgarderob kan se ut på olika sätt, men många väljer att dela in den i säsonger. Fördelarna med att få till sin egen version av kapselgarderoben är många. Istället för att ständigt köpa nytt jobbar du med det du redan äger och matchar plaggen på olika sätt för att få till en ny stil. Det blir lätt att klä sig på morgonen, du har en garderob med plagg som du faktiskt använder(!) och det är dessutom ett riktigt bra sätt att hitta din egen stil och lära dig vilka plagg som passar dig och din livsstil. Det blir tydligt hur lite du faktiskt behöver äga för att ha en fungerande garderob som kan resultera i många olika looks.

Svårigheten med utmaningen är att den inte lämnar något vidare utrymme för trender. Så om du har en kapselgarderob i syfte att undvika att shoppa men ändå tycker det är kul att följa trender, får du istället jobba kreativt med olika nya kombinationer som rimmar med det som är hetast just nu.


”En in en ut”

Varje gång du köper ett nytt plagg måste du också göra dig av med ett annat. En in, en ut! En enkel utmaning som gör att du tvingas tänka igenom dina inköp noggrant och som dessutom ger dig en bra överblick över vad du faktiskt har hemma i garderoben.


12 plagg på ett år

En annan utmaning som får ditt spontanshoppande att utdö och felköpen att försvinna, och som även den kräver att du tänker igenom varje inköp ordentligt är ”tolvan”. Du tillåts köpa tolv plagg på ett år – ett plagg i månaden. Ett smart sätt att arbeta mot din egen överkonsumtion och ändå ha kvar tolv roliga tillfällen att uppdatera garderoben med nya favoriter.

Använda frågeregeln

Vill du fortsätta handla nytt men börja tänka efter mer kring dina shoppingvanor och undvika onödiga felköp? Då kan du införa en frågeregel som går ut på att du ställer fyra frågor till dig själv varje gång du handlar ett plagg eller accessoarer. Frågorna kan du utforma själv, men fyra exempel är ”har jag något liknande hemma?”, ”kommer jag bära plagget många gånger?”, ”kan jag matcha det här med det jag redan har hemma i garderoben?” samt ”är det här verkligen min stil?”.


Färgbanta!

Gör en rensning av garderoben och fundera på vad du verkligen tycker om att bära och vilka plagg som du faktiskt använder. Välj sedan ut dina 3-5 färger att förhålla dig till när du shoppar nytt. För att göra det lättare kan du även satsa på mönstrade plagg som har någon av huvudfärgernas nyans i botten.

Perfekt utmaning för dig som känner behov av att hitta din stil och få till en basgarderob där du kan matcha exakt alla plagg med varandra. Hej då, klädkriser! Hej, all extra tid varje morgon. Utmaningen passar givetvis mindre bra för dig som älskar att ha en garderob full av olika kulörer.


Satsa på kompisbyte

Byt plagg med en vän istället för att köpa nytt. Bestäm att ni ses en gång i månaden resten av året, antingen du och en person till eller hela kompisgänget, och byter tre plagg med varandra. Då går alla därifrån med tre nya plagg att låna i en månad.

Mindre veckoutmaningar som får dig att upptäcka din egen garderob på nytt:

“Week without challenge”: Bär du alltid svart? Eller lever du i dina vita skjortor? Testa att ta bort just din ”go to-look” under en veckas tid för att få upp ögonen för vad mer som finns i din garderob.

Bär plaggen på nytt sätt: Satsa på att under en veckas tid bära dina gamla plagg fast på helt nya sätt. Den där klänningen kanske är superfin med ett par jeans under? Lägg till ett skärp i midjan! Eller matcha din stickade tröja med en kjol istället för kostymbyxor. Tänk kreativt och laborera dig fram.

Accessoar-bonanza: Under en veckas tid bär du enbart basplagg, ett få antal utvalda, och sedan låter du istället detaljerna göra jobbet varje dag. Gå loss på läppstift, väskor, skor, halsband eller kanske scarfs i håret.

Läs mer:
Hållbart mode! 9 butiker där du kan hyra kläder
Vad är veganskt läder? Och hur miljövänligt är det? Allt du behöver veta
Här är bästa second hand-butikerna online

Foto: TT