10 steg till en organiserad garderob

OK, face the fact: En städad och välorganiserad garderob gör både ditt liv enklare och lyckligare. Följ vårt 10-stegsprogram till drömgarderoben!

Av: Charlotta Flinkenberg Illustration: Camilla Thilander

1. FÖRBEREDELSEFASEN

Köp förvaringsboxar som du gillar och nya galgar (glöm inte nypgalgar för kjolar och en del byxor!) i fina färger, eller annat som ger garderoben ett estetiskt lyft. Innan du ens börjar  se till att avvara minst två timmar för detta. Städa rummet som garderoben är i, bädda sängen, se till att ha fria och rena golvytor. Ta fram svarta, stora sopsäckar.

2. SORTERA UT DE ENKLA SAKERNA

Allt som är säsongsrelaterat (bikinis, sommarsandaler, solhattar, vinterkängor, dunjackor) lägger du i förvaringsboxar tillsammans med plagg av sentimental karaktär (brudklänning, speciella festplagg till Halloween, osv). Dessa förvaringsboxar behöver inte vara i direkt anslutning till garderoben utan kan ställas upp

på vinden, i källaren eller på andra ställen.

3. DELA UPP INNEHÅLLET I GARDEROBEN

Ta ut alla plagg och accessoarer från garderoben och dela upp dem i olika kategorier; blusar, jeans, tröjor, klänningar, kjolar, skärp, skor, stövlar, smycken, kavajer, osv. Vid det här laget kommer ditt rum säkert att se ut som en krigszon men det är en fas du måste genomgå för att du ska komma vidare…

Läs även: Charlotta Flinkenberg: ”Så förvarar jag mina 200 par skor”

4. PRÖVA – OCH BESTÄM VAD SOM SKA STANNA

Om det är saker du inte använt på länge finns säkert skäl för detta. Pröva plagget/skorna och var kritisk: kommer du inte att använda detta inom en månad så ryker det. Undantag finns förstås, som  superdyra LBD:n du fyndade på TheOutnet.com eller de där guldglittriga pumpsen från YSL som du fick i present. Men i övrigt måste du vara tuff. Du behöver exempelvis inte 5 urtvättade T-shirts som du kan ha när du målar, det räcker med EN. Du ska ta reda på vad som ska stanna, vad som ska stoppas undan och vad som kan skänkas bort/säljas/kastas. Använd följande frågor som underlag för dina beslut: Smickrar det min figur? Älskar jag plagget fortfarande? Har jag burit det det senaste halvåret? Passar det mig i min nuvarande storlek (var ärlig)? Har jag massor av saker som passar ihop med det? Kan jag sy om det/laga det? Har jag tid/energi att få det fixat?

5. SLÄNG, SKÄNK, SÄLJ

Gå igenom högen med plagg du inte tänker använda längre. Är plagget skadat eller smutsigt (gula fläckar under armhålorna) duger det inte att ge bort = släng det. Är det i gott skick men omodernt eller annat? Skänk det till välgörenhet. På de flesta återvinningsstationer finns särskilda insamlingar för kläder. Är plagget/saken i gott skick men i fel storlek eller om du ledsnat på det? Sälj det på Tradera, Blocket eller eBay. Du kommer bli förvånad över hur lätt det är att sälja precis ALLT i

klädväg! Ta bra bilder i flera vinklar och var inte för girig prismässigt dock.

Läs även: Pank? Så får du snabba cash och överlever med stil

6. RENSA UTRYMMET OCH MAXA HÄNGYTOR

Ta bort skrymmande saker som tar onödigt mycket plats och som du inte använder regelbundet. Exempelvis resväskor och stövlar. Gå igenom grundmaterialet i din garderob. Behöver du kanske en extra stång att hänga saker på? Om du gillar att förbereda din outft innan du prövar den, kolla om det går att montera en krok någonstans på insidan eller utsidan av garderobsdörren. Det finns även särskilda hängdetaljer för bälten, halsband och annat som går att komplettera och sätta på

insidan av garderobsdörren. Du kan även ställa in trådbackar för vikta plagg

7. ARRANGERA OCH KATEGORISERA

Häng upp plaggen genom att arrangera dem i olika kategorier (blusar, kjolar, klänningar, byxor, kavajer) – och därefter underkategorier (kortärmat, långärmat,

axelbandslöst, minikjolar, maxikjolar).

8. ORGANISERA ACCESSOARERNA

Rada upp dina skor så att du tydligt ser alla par. De som används flitigast ställs inom nära räckhåll. Just skor är en kategori där du verkligen kan stoppa undan säsongsbaserade par åt sidan och vinna plats. Har du plats för transparenta skolådor är det toppen, då kan dessa staplas på varandra. Om inte kan du använda vanliga kartonger med ett foto av skorna på framsidan (meckigt att göra men trevlig att ha i längden). Väskor placeras på hyllor men kan i även hängas på galgar ovanpå ett plagg om de inte är skrymmande i modellen.

Läs även: Susanne Histrup: ”Så förvarar jag mina smycken”

9. HÄNG EFTER FÄRG!

Att arrangera plagg från mörka till ljusa färger är en väldigt snygg och funktionell lösning. Du kanske inte pallar att upprätthålla denna färgkoordinerade struktur resten av livet, men det är en tjusig bas att hålla sig till.

Hänga eller vika?

Häng: Klänningar, sidenplusar, kavajer, läderplagg, kjolar, byxor.
Vik: Jeans, t-shirts, linnen, lätta stickade plagg, samt plagg med stenar, pärlor nitar eller paljetter (lägg silkespapper emellan).

10. SUMMERA DIN GARDEROB

Nu när du är klar med din garderobs-detox, ta några steg bakåt och beskåda underverket. Vilka trender ser du främst? Vilka plagg är överrepresenterade? För många svarta byxor? Och vilka saknas? För få basplagg? Basera din shoppinglista framöver på vad du redan älskar och vad som saknas i din nuvarande garderob. Gör en lista:

Saker du vill ha: Kan vara trendiga köp, säsongsbetonade plagg eller något du suktar efter väldigt länge.
Saker du behöver: Figurformande underkläder, behåar, leggings/tights, enfärgade t-shirts av bra kvalitet, pennkjolar, vardagsbyxor, bekväma och lågklackade skor samt jeans.

BaaamIPEDIA:

  • Garderob: Fristående möbler som ställs in i ett rum där man förvarar kläder. Går att bygga på en hel vägg och ger mycket förvaringsutrymme.
  • Walk in-closet: En garderob som är stor nog att gå in i. Fullt av hyllor och klädstänger.
  • Dressing room: Större äne n walk in-closet, ett eget rum där man ofta får plats med en fåtölj eller två, en helfigursspegel, specialbyggd förvaringsplats för skor/smycken m.m.