#12daysofFashion, dag 11 – Wilhja: "Det tar flera veckor att sy ett plagg"

Den näst sista modetalangen nominerad till Swedish Fashion Talent 2014 är designern Carolina Rönnberg som ligger bakom couturemärket Wilhja.

Kan du berätta om din bakgrund, vad du har gjort tidigare, vilka utbildningar har du gått, när startades märket och så vidare.
– Det har kommit naturligt att sysselsätta sig med något kreativt sedan barnsben. Hoppade av gymnasiet och har ingen examen. Trots att jag alltid jobbar mot perfektion är jag kanske för gränslös och därför passar jag sämre i uppstyltade situationer som i klassrum och vanliga jobb, jag behöver utrymme för mitt sinne att springa fritt och löpa amok. Därav egenföretagare idag måhända. Jag började som frilansdesigner och designade stickade mönster främst åt friluftsvarumärken sedan 2004 och startade Wilhja som egen firma 2008. Det är inspirerande att frilansa mot ett annat företags image som ska möta deras kunders behov medan man ska ta dem framåt estetiskt. 2010 började jag fronta min egen design och Wilhja blev ett eget varumärke vid årskiftet 2012/2013 och fungerar idag som en kreativ studio.

Din design är rätt så specifikt inriktad på couture och avancerat skrädderi, mer som konst än function wear. Hur har tankarna gått kring detta?

– Det handlar om uttryck. Min vilja att uttrycka mig genom det jag skapar och hur kunden sedan önskar att uttrycka sig genom det denna bär/klär sig i. Ord är lätt att manipulera men med konst som i princip är färg och form lämnar man utrymme för betraktarens egen tolkning och upplevelse av detta visuella uttryck som jag hoppas mina kläder kan vara. Med den utgångspunkten att kreationer från Wilhja är ett visuellt uttryck anser jag att man breddar användningsområdena. Självklart kan man bära kreationerna själv, annars tittar du på dem antingen via en modevisning, utställningar, editorials eller fotografier, filmer, scenkläder etc. Det blir mer kreativa alternativ till hur man kan vinstdrivande använda resultatet av sitt skapande utöver enbart försäljning eftersom det är ett uttryck och en upplevelse man erbjuder inte ett plagg.

Vad kostar en klänning av den mest komplexa kalibern från din design? Görs dom enbart på beställning, alltså att de sys upp som custommade-plagg i ytterst begränsad upplaga?

– ​Idag är det uppsömnad efter order som gäller. Några få limited-edition modeller gjordes i ett exklusivt samarbete med Nelly.com i höstas vilket var oerhört kul. Jag gillar skarpt att kunna erbjuda kreationer efter kundens egna mått istället för standardiserade storlekar. Det blir ett mervärde att plagget är speciellt gjort för specifikt Dig. Otaliga timmars handarbete enbart för Din skull. Kostnaden beror helt på valt material och åtgången utav det. Resultatet blir en hyllning av vad två mänskliga händer kan skapa vilket lätt glöms bort i trendhetsen.

Hur lång tid tar det att sy de mest avancerade plaggen?

– Veckor.​

Jag bar en av dina långklänningar med släp (bilden nedan) och slogs av att klänningen var så tung. Vad innehåller egentligen dessa plagg, vad är det för material och konstruktion?

– Oja, några av kreationerna väger en del. Den långa klänningen du bar väger vad ca 40 meter veckad chiffong och tyll väger. För att få de alternativa siluetterna som jag är så svag för, behövs ibland proteser för att framhäva en form som jag bygger för hand, annars är det mycket vadd eller skenor som hjälper konstruktionen. I denna kollektion är det främst chiffong i fokus, som rivs och veckas för hand. Det är intressant att använda ett sådant lätt, luftigt och draperande material till att skulptera volumösa former.

Vem ser du helst bära din design?

– Du som läser detta.​

Varifrån kommer namnet Wilhja?

– Namnet spelar på ordet vilja, korsat med min hemort Wilhelmina. När jag gjorde valet att starta egen firma handlade det om min ​vilja, vad jag vill göra i mitt liv, vad jag vill åstadkomma. Detta hoppas jag kan översättas till kundens vilja också, om så kunden är en privatperson, filmskapare eller ett museum. Sedan anser jag att mitt ursprung kan ge en exklusivitet till mina kreationer. Att dessa couture-esca kreationer i high fashion-anda skapas i en karg lappländsk fjällvärld så långt ifrån kändiseliten och modemetropoler. Det blir en spännande kontrast som bär varumärket.

Vilket har varit din största motgång och framgång hittills?

– Min störta motgång är pågående och är den ständiga kampen med sina demoner. Framgången är nog att jag är där jag är trots dem.​

Varifrån finner du inspiration till dessa drömska och kreativt utformade plagg?

– Min inspiration är för mig. Om jag berättar den formar jag er tanke och upplevelsen av det visuella uttryck jag hoppas skapa blir inte er egen. Upplevelsen av att bära en kreation av Wilhja eller att betrakta en, är och ska förbli er egen.​ Självklart om jag samarbetar med någon så diskuterar jag inspirationen och influenser med denna för att öka förståelse och drivkraft för vad vi vill skapa.

Hur skulle du beskriva din design med tre ord?

– ​Exklusiv experimentell elegans.

Av Charlotta Flinkenberg