Dagens intervju med en av de 12 nominerade till Swedish Fashion Talent 2014 är med märket Castor Pollux grundare Henric Dahl. Hans eleganta och kompromisslösa design riktar sig till män som inte är rädda för att bära färg eller mönster.
Grattis till nomineringen! Först och främst – din hemsida är to die for, rena definitionen av estetik. Ser ut som scenografin till ”Game of Thrones”. Varifrån kommer din fascination för historiska ting och romersk mytologi?
– Tack, vad roligt att ni gillade den. Jag fascineras och blir inspirerad av olika kulturer och det bakomliggande religiösa och historiska arvet i olika delar av världen. Hur dessa kulturer påverkat arkitekturen, designen och olika mönsterbilder och eventuella funktionella eller rent estetiska element i sättet att bära kläder på i just den kulturen. Hur man kan ta tillvara på dessa element och förnya samt översätta dessa till vad vi idag skulle kunna kalla mode eller trender.
Du har ganska nyligen etablerat dig, med en första kollektion som kom ut i butik i februari i år. Hur går affärerna?
– Jag har fått en oerhört bra respons av både slutkonsumenter och de återförsäljare som redan valt att ta in och sälja första vår-/sommarkollektionen av Castor Pollux. Väldigt mycket kompletteringsorders och roligt att genomförsäljning är bra på samtliga plagg och inte bara till en produktgrupp. Både konfektionen och till exempel skjortor och t-shirts har fungerat väldigt bra.
Vad var det som avgjorde att du tog det slutgiltiga beslutet att faktiskt satsa helt och hållet på ditt märke Castor Pollux?
– Jag var rent mentalt tvungen att göra det för att få ett inre lugn. Ambitionen och målet har varit att starta detta varumärke sedan väldigt lång tid tillbaka och jag kände att det var tid nu. Det fungerade även rent tidsmässigt på det privata planet.
Du har tidigare varit en duktig golfspelare. Hur tycker du att golfspelare klär sig överlag på planen?
– Tyvärr har det blivit sämre sedan 60-och 70-talet då golfkläder må ha varit lite gubbigt men i alla fall elegant och inte så sportigt, enligt mig. Johan Lindeberg gjorde dock mycket för speciellt svenskars sätt att klä sig på golfbanan under slutet av 90-talet och tidigt 2000-tal. Golfkläder har tyvärr enligt mig blivit mer funktionella och sportiga vilket jag tycker är lite tråkigt. Det är svårt att få tag i till exempel brogueskor och elegantare byxor som inte är tillverkade av någon blandsyntetvara eller golfskor som ser ut som gymnastikskor.
Med märkets etiska ambitioner och hållbarhetstänk m.m. – jag antar att det är uteslutet att du vill göra ett designsamarbete med H&M i framtiden?
– Jag hävdar att det ena inte behöver utesluta det andra. Det handlar om att vara trovärdig gentemot slutkonsumenten. Att få slutkonsumenten att vilja betala lite mer för att till exempel plagget är producerat i Europa med europeiska tyger ser jag inte som en omöjlighet för H&M. Jag tror det finns potential att de skulle kunna marknadsföra en linje som sådan bara den paketeras och ges ”rätt” utrymme medialt och även i butik. Jag har faktiskt indirekt redan designat ca 50 skjortor för H&M via en skjortproducent till dem. Min design har alltså redan varit representerad på H&M, men då inte riktigt i den anda som Castor Pollux står för och inte heller under Castor Pollux label. Jag skulle verkligen tycka att det vore en utmaning att samarbeta med H&M om intresse skulle finnas från deras sida.
Hur ser den typiska kunden ut? Har du någon drömkund in mind, någon du gärna ser bär din design?
– Den typiska önskekunden är någon som jag hoppas ska spegla varumärkets ståndpunkt vilket på latin lyder: ”forma non compromissa, pro connoisseuribus, sibi consulentibus” vilket står för kompromisslös design och hantverk för egensinnad konnässörer. Även ”sua indicia delectatibus”, vilket översatt står för: ”för dom hänförda av sin egen smak”, vilket excentriker ofta må vara.
Vilket är ditt bästa stiltips?
– Att svenska affärsmän generellt borde satsa på elegantare skor med nättare sulor, då många har extrema gummisulor på sina skor till kostym. Även att våga satsa på mer mönster och färg vad gäller till exempel bröstnäsdukar och slipsar, vilket adderar lite spänst till en konservativ grå kostym eller liknande.
Dina plagg håller verkligen hög klass och signalerar gott hantverk, skrädderikonst och subtila kvalitetsdetaljer. Men klär sig verkligen svenska män så?
– Trots mäns ökade intresset för mode i Sverige, vilket man tydligt sett från mitten av 90-talet tack vare ett antal svenska varumärken som fick ett lyft eller som etablerades just då, så finns det fortfarande mycket kvar att presentera och förmedla på denna norra del av jordklotet. Många starka svenska varumärken med liknande minimalistisk inriktning har satt upp normen för hur både svenska affärsmän och hur casualmodet ser ut. Jag hoppas att ett lite mer internationellt uttryck både vad gäller siluetter, passform och färger och mönsterbilder ska få ta lite mer plats och ge lite innovativ glädje. Min ambition är även att med Castor Pollux nå ut utanför Sveriges gränser. Jag samarbetar med en agent i Norge nu och har även ett showroom på gång i Milano, för att nå den internationella kunden.
Av Charlotta Flinkenberg