#12daysofFashion, dag 5 – Ever Rêve: "Roligast är att göra mönstren och handfärga"

Sympatiska och ödmjuka designertalangen Michelle Urvall Nyrén startade sitt märke Ever Rêve 2012 och är idag bosatt i London. Du hittar hennes söta och feminina design på hemsidan här. Baaam intervjuade detta stjärnskott som är dagens talang att uppmärksamma i Swedish Fashion Talents 2014.

Grattis till nomineringen! Blev du förvånad när du fick reda på att Svenska Moderådet hade valt ut dig som en av 12 talanger?

– Tack! Jag uppmuntrades av Moderådet att ansöka till Swedish Fashion Talents så det var jag jättekul när jag fick veta att jag nominerat. Nomineringarna offentliggjordes dessutom på min födelsedag så det var en fin present.

Varifrån kommer din fascination för mönster?

– Min mormor var verksam som textilkonstnär på sextiotalet men gick bort i ung ålder och hann inte riktigt slå igenom. Jag träffade henne aldrig men hon lämnade efter sig textilier och plagg som har varit viktiga för mig i utvecklandet av en textil identitet. Likaså var hon en inspirerande, modig och stark kvinna så det har varit viktigt för mig att ha henne som förebild.

I vilken ände börjar du när du skapar kläder; med silhuetten och själva plagget eller med mönstret?

– Jag börjar framförallt med färger – på så vis får jag en sorts stämning i kollektionen. Sedan jobbar jag med en skribent som heter Hanna Ricksten och hon jobbar med samma material som jag för att skapa en karaktär eller en musa som kollektionen kan vara inspirerad av. Storyn som Hanna skriver influerar mitt val av mönster, material och modeller och kan kännas igenom hela kollektion. Mönstren och modellerna arbetas fram parallellt, det är nästan ett måste. En del mönster fungerar inte på alla modeller så då kan man få tänka om under arbetets gång. Jag börjar alltid med massa olika mönster, man måste liksom prova allt. Och sen väljer jag ut vad som passar bäst.

Vilka plagg är svårast, respektive roligast att sy?

– Jag syr inte så mycket själv längre – jag har en mönsterkonstruktör och en sömmerska jag jobbar med i en studio utanför Warsawa i Polen. Det är ett familjeföretag vars döttrar jag är god vän med. Men generellt sett tycker jag att plagg som kavajer är krångligast. Roligast för mig är egentligen att göra mönstren och handfärga. Det tar en ganska magisk del av processen. Det bästa att designa är nog klänningar, det finns så himla mycket man kan göra.

Vilken typ av kläder skulle du aldrig göra?

– Jag försöker att vara så öppen som möjligt. Miucca Prada sa i en intervju en gång att hon ofta väljer det fulaste hon vet och försöker designa något snyggt av det. Det blir liksom den ultimata utmaningen på något vis. Jag försöker tänka att jag vill prova allt, någon gång. Om något, så finns det vissa industrier jag aldrig skulle jobba med, farliga kemikalier i färgningsprocesser och rent oetiska arbetsförhållanden. Det känns viktigt att ha närhet och vetskap om vad som händer runt omkring märket.

Du har haft märket sedan 2012 – kan du försörja dig på din design?

– Nej, inte helt och hållet. Jag jobbar heltid som inköpare/butikschef för ett franskt märke här i London för att finansiera Ever Rêve. Målet är så klart att ge upp det jobbet och få in tillräckligt med pengar från märket, men det är oerhört dyrt att bo och leva i London.

Vilka råd har du till unga kreativa talanger som vill starta eget som designers?

– Jobba hårt och jobba mycket. Var tålmodig, disciplinerad och ödmjuk. Ta tillvara på alla möjligheter som ges.

Hur skulle du beskriva dina kläder med tre ord?

– Feminina och drömska men ändå starka.

Av Charlotta Flinkenberg

PS! Glöm inte att lägga upp bilder på hur DU tolkar mode (i instagram, blogg, facebook, twitter) och märka dem med hashtaggen #12daysofFashion, så tävlar du om lyxiga fronrow-platser på en VIP-modevisning med modetalangerna i höst!