
Dagens fashion talent är André Lorenz Stock som är grundare till det hippa, urbana streetwear-märket Black Book som nishat in sig på sköna T-shirts och hoodies med karaktäristiska tryck. Black Books design hittar du här!
Grattis till nomineringen! Du startade som 18-åring, utan utbildning, erfarenhet, kontakter eller kapital. Det hade ju kunnat gå åt h-e. Vad var det som avgjorde att du lyckades så pass väl att du forfarande håller på?
– Tack så mycket! Det har gått å helvete, flera gånger om. Och nästan alltid på grund av att jag just saknade erfarenhet, utbildning och kontakter, samt kapital (kapital för att göra saker ordentligt istället för hemma-snickrat). Men samtidigt gjorde avsaknaden av allt det där mig till orädd, hungrig och väldigt optimistisk – allt var möjligt. Och jag tror att jag fått en erfarenhet som är unik för min ålder och det har gjort mig väldigt stark inför framtiden.
Kan du försörja dig på din design?
– Jag jobbar bara med Black Book. Jag lever som en entreprenör i hundåren, men det löser sig.
Skulle man kunna säga att det var Elin Kling som gjorde att du slog igenom, då hon valde att ha med en av dina tishor i en kvällstidning?
– Nej, inte Elin Kling i sig, men hon var en av de första moderedaktörerna att ta med ett plagg till reportage för Expressens bilaga ”Fredag”. Det var extra kul för på den tiden gjorde jag mina T-shirts på H&Ms vita tishor där jag tryckte på ett print med ett strykjärn och i tidningen, bredvid mitt plagg, var en printad tröja från H&M. Men det blev populärt först bland bloggare vilket spred sig till magasin, men det har inte slagit igenom än på riktigt. Det senaste året har Black Book sålts i 32 butiker i Skandinavien och det är mer av ett genombrott än något tidigare. Men det är ändå långt ifrån ett riktigt genombrott just nu.
Du har gjort ett designsamarbete med H&M. Det trodde jag var förunnat superstora modehus, typ Isabel Marant och Versace. Hur kom det sig att de ville jobba med dig?
– Black Book hade synts i bloggar och sedan även magasin och jag ville fortsätta sprida mitt märke. En natt mailade jag Margareta Van Den Bosch och berättade om min historia hur jag tagit H&M:s T-shirts, tryckt på mina egna prints med ett strykjärn och lyckats få en liten verksamhet och ett modemärke som kunderna och pressen tagit till sig. Sedan blev jag kontaktad av H&M och det resulterade sedan i en kollektion som hette Black Book by H&M och såldes i 800 butiker världen över.
Hur kommer det att du nishat in dig på function wear och inte så mycket fashion wear? Alltså, vad är det som lockar med sweatshirts men inte galaklänningar?
– Jag har ingen tillbehörighet med haute couture eller referenser i min estetik från den världen alls. Jag är för vardagsmodet. Och överkomliga priser. Målet är att skapa en märkesvara med högt mervärde, lyxig känsla och paketering fast med en prislapp som inte utesluter någon. Det lockar mig. Och i mitt huvud är inte galaklänningen ’Fashion’ utan för mig är ordet mode förknippat med det vardagliga modet.
Vilket är ditt bästa stiltips?
– Att klä sig i det man är bekväm i. Men även att våga klä sig som man vill. Jag är skitfeg i klädvalen men var mer modig förut och jobbar för att komma tillbaka dit då jag kände mig mer som mig själv när jag vågade ha en lite roligare klädstil.
Vilka råd ger du andra med designedrömmar?
– Utbilda dig först, spara pengar till ett stort kapital. Undvik mellanhänder i alla led. Hitta alltid en partner som sköter den del av verksamheten som du själv inte är bra på.
Hur skulle du beskriva din design med tre ord?
– Street High Fashion.
Varifrån finner du inspiration till din design?
– Från det urbana modet.
Av Charlotta Flinkenberg
