Så vet du att designerväskan är fejk – 8 enkla tecken

Är priset lite för bra för att vara sant och detaljerna lite taskigt gjorda? Baaam listar åtta saker att tänka på innan du köper en designerväska i andra hand.

Vi har många som någon gång hittat drömväskan på Tradera, Ebay eller Blocket till ett väldigt förmånligt pris och fått hjärtklappning. Men när det verkar för bra för att vara sant, då är det tyvärr också ofta det. Baaam har listat åtta tecken att utgå efter för att veta om väskan är fejk eller äkta.

Priset

En enkel tumregel att gå efter är att se vad väskan kostar i butik, och vad säljaren vill ha för den. Tänk själv, skulle du sälja en väska för en ynka tusenlapp om du köpt den för över 10 000?

Tillbehör och kvitto

Har säljaren originalkvitto som medföljer? I lyxbutiker får du ofta uppge ditt eget namn vid köp, som dessutom står på kvittot. Att jämföra säljarens namn med det som står på kvittot kan vara till god hjälp. Dammpåse (dustbag) får du också alltid på köpet när du slår till på en dyrgrip i butik, så håll utkik efter detta också.

Kvaliteten

Be om att få möta upp säljaren och kläm och känn på väskan. Kopiorna har blivit allt bättre med åren, men ofta går det ändå att känna en skillnad i kvaliteten.

Detaljer

Anledningen till att designerväskor är så pass dyra är för att arbetet bakom den är enormt. Allt är perfekt på en lyxväska, varenda söm ska vara jämn och inga trådar hänger löst. Var uppmärksam om väskan är trasig!

Möt upp säljaren vid själva butiken

Har du möjlighet så är butiker som Louis Vuitton och Gucci väldigt tillmötesgående om du vill få en väska verifierad. Även de är måna om att du inte ska köpa kopior i andra hand.

Våga fråga

Ställ frågan till säljaren om väskan är äkta eller inte. Får du något vagt svar om att säljaren fått väskan i present och inte är säker, borde du dra öronen åt dig.

Undvik rena fejksajter

Det har fullkomligt exploderat av hemsidor som säljer fejksaker från Kina den senaste tiden. Var noga med att kolla upp kontaktuppgifter och mejla gärna designermärket i fråga och se efter om de har denna sida som återförsäljare. Och handen på hjärtat – inte skulle Louis Vuitton, Gucci, Prada och Céline säljas på en halvsunkig webbsajt? Kom dessutom ihåg att det är olagligt att importera kopior till Sverige – du kan hamna i trubbel!

Jämför bilderna

Ta fram en bild på en äkta väska och jämför den med säljarens. Ofta kan kopian se fin ut om du endast tar dig en titt på den, men om du sätter den bredvid ett original ser du genast skavanker. Är du det minsta osäker? Skippa köpet.

Foto: Mondadori