Ann-Sofie Back vill förbjuda päls under Stockholms modevecka

Ann-Sofie Back, designer bakom BACK, uppmanar nu arrangören bakom Fashion Week Stockholm att bannlysa päls från catwalken under framtida modeveckor.

Förra veckan gick Fashion Week Stockholm SS18 av stapeln och modehusen visade upp sina vår- och sommarkollektioner för 2018. Designern bakom svenska BACK, Ann-Sofie Back, tog tillfället i akt att tillsammans med djurrättsorganisationen PETA lyfta debatten om päls. I ett brev till arrangören, Association of Swedish Fashion Brands, uppmanar designern till förbud mot äkta päls under Stockholms modevecka.

Läs mer: Net-a-porter inför nolltolerans mot päls

Amsterdam Fashion Week, Virgin Australia Melbourne Fashion Festival och Telstra Perth Fashion Festival är i dag pälsfria och Ann-Sofie, vars märke BACK är helt pälsfritt, hoppas att Stockholm ska bli nästa modearrangemang att bannlysa päls.

I brevet menar hon att även i länder som Sverige, där ”Origin Assured”-märkningen används, har det framkommit att djur på pälsfarmar utsätts för svält och försummelse, och lämnas med öppna, obehandlade sår.

Ann-Sofie Back, till höger, uppmanar till förbud mot päls under Stockholms modevecka.

– Oavsett om det är en räv som elektrifieras analt i Finland eller en mårdhund som flås levande i Kina, finns det inget etiskt eller humant sätt att ta ett djurs päls. Den svenska modebranschen är känd för att vara framåtsträvande och modern, en bild som inte är kompatibel med att låta djur torteras och dödas för fåfänga och status, skriver hon.

Hon menar också att veganska material aldrig har varit så avancerade och eftertraktade som i dag och att det ökade antalet svenska och internationella designers som väljer bort päls är ett tecken på att framtidens mode är pälsfri.

– Jag vill uppmana er att ta ett kraftfullt ställningstagande, att följa trenden mot medkänsla inom mode, och att vägra stödja djurplågeri genom att förbjuda äkta päls på Stockholm Fashion Week, fortsätter hon.

Läs mer om höstmode 2017: Allt om säsongens hetaste trender
Höstskor 2017: 25 snygga och trendiga skor för höstens alla tillfällen
Höstjackor 2017: 25 snygga och trendiga köp
Höstkappor 2017: 20 trendiga kappor för alla plånböcker
Säsongens snyggaste skinnjackor från budget till lyx

Foto: Mondadori/Ola Axman, IBL