Äntligen! Ny studie förklarar varför vi börjar hata våra kläder

25

Har du ”aldrig” något att ha på dig? Nu vet forskarna varför.

Har du en garderob full med kläder men aldrig något att ha på dig? Nu verkar det som om forskare äntligen har kommit varför du tyckte att kjolen du köpte för ett halvår sedan var helt fantastisk just då men känns gräslig idag.

Enligt en ny studie från Eureka Alert study i Journal of Market Research beror det här irriterande fenomenet på att du helt enkelt använder dina kläder i för många olika situationer och framförallt vid ”fel” tillfällen.

För att ge ett exempel: Köper du ett par jeans som du tänker ha på dig på jobbet, men istället använder jeansen när du är hemma och när du går ut, kommer du automatiskt att börja ogilla det plagget. Samma sak gäller också för de flesta produkter som du köper.

– Vi fann samma resultat för mängder av olika produkter och användningsområden: när människor får mer variation för en produkts användningsområde, gillade de produkten mindre, står det att läsa i studien.

Om du tänker efter kring vilka plagg du brukar behålla längst inser du nog ganska snabbt att studien har en poäng. De plagg vi använder vid speciella tillfällen är oftast de plagg vi envisas med att behålla. Till exempel den där sportbehån som du brukar ha på dig på träningen som egentligen är lite väl utsliten men som du ändå behåller. Eller den där klänningen som du hade på dig på studenten som du vägrar slänga. Du inbillar dig att dessa plagg är speciella, när det enda som egentligen skiljer dessa plagg mot de du använder mer frekvent just är hur ofta du använder dem.

För att vi då ska gilla vad vi har på oss måste vi ständigt köpa nya plagg, vilket självklart blir rätt dyrt i längden. Tidningen Cosmopolitan föreslår därför att vi borde ändra vårt synsätt när det gäller vår garderob och att vi ska försöka att motstå frestelsen att bära exempelvis våra semesterkläder på jobbet. På det sättet blir du mer ”nöjd” med vad du har i din garderob och slipper köpa nya plagg hela tiden.

Läs även:
Forskning visar att vi blir lyckligare av att ha en syster
Därför kan glass orsaka ”brain freeze”
Yes! Mjölkchoklad är nyttigt enligt ny forskning

Av: Malin Ny Foto: All over press Källa: Cosmopolitan