Detaljerna som avslöjar att designerväskan är en kopia

Detaljerna som avslöjar att designerväskan är en kopia

Ska du köpa en väska second hand? Baaam listar vanliga tecken på att designerväskan är en kopia – och förklarar hur du ska göra för att undvika att köpa fejk.

Har du tänkt unna dig en lyxväska? Se upp om du har tänkt shoppa loss på Tradera eller Blocket, där flera av väskorna som säljs är fejk. Baaam hjälper dig med åtta vanliga detaljer som avslöjar om väskan är en kopia.

hur ser man väska fejk

Äkta eller fejk? Baaam listar detaljerna att se upp för

Hur vet man om väskan är äkta?

Se upp för bortförklaringar

”Har inget kvitto då jag fick väskan i present” eller att säljaren ”har slarvat bort kvittot” kan vara två varningstecken på att väskan är en kopia. När du köper en riktigt lyxig designerväska är du ofta noga med att spara kvitto och andra äkthetsintyg, men självklart kan den mänskliga faktorn göra att folk tappar kvitton längs vägen. Var dock noga med att dubbelkolla att väskan verkligen är äkta om du inte får något kvitto på köpet.


Priset

Säljs en väska för billigt bör du vara vaksam, för känns en deal för bra för att vara sann så är den också ofta det. Varför skulle någon sälja en Chanel-väska för tusen kronor när den kostar närmare 25 000 kronor i butik? Var på din vakt när priset känns alltför lågt.


Detaljerna

Om du möter upp säljaren bör du kolla flera saker extra noga för att vara på säkra sidan. Är materialet äkta skinn, hur ser detaljerna ut, går blixtlåset att öppna och stänga utan problem och är sömmarna jämna? En designerväska är helt felfri när det kommer till detaljer, och självklart ska även ditt andrahandsköp vara det.


Mönstermatchningen

Hur matchar mönstret på väskan? En äkta mönstrad väska, till exempel från Louis Vuitton, har smarta övergångar där materialet är beskuret.


Be att få ses i butiken

Om originalbutiken finns i din hemstad bör du be att få väskan verifierad där. Personalen är ofta väldig hjälpsam eftersom modehusen själva skyr kopior och vill få dem bort från andrahandsmarknaden.


Luras inte av etiketter och påsar

Även påsar och andra detaljer förfalskas och säljs med kopiorna.


Köp från andrahandsexperter

Risken är större att du köper en kopia om du handlar av en privatperson. I dag finns det en rad exklusiva andrahandsbutiker som är riktiga experter på designerväskor, och som själva verifierar att väskorna de säljer är helt äkta. Det kostar ofta en slant extra, eftersom butikerna tar ut provision, men å andra sidan kan det vara värt det i slutändan.


Kolla in den äkta varan innan du köper begagnat

Gå in i butiken där din drömväska finns och granska den extremt noga innan du ger dig ut och letar efter den begagnat. Om du verkligen vet hur tung väskan är, hur fodret ser ut och hur mjukt skinnet är är risken mindre att du blir lurad.

Foto: Mondadori, IBL