black friday rea

Black Friday 2016: Allt du behöver veta om readagen

Snart infaller shoppingdagen Black Friday – fyndarens paradis. CHIC guidar dig till allt du behöver veta om dagen och var du kan shoppa.

Black Friday är en av de största shoppingdagarna i USA, och fenomenet har spridit sig till allt fler länder i världen. 2016 infaller Black Friday den 25:e november, och tumregeln är att det alltid är den första dagen efter Thanksgiving i USA.

Shoppingdagen brukar ses som starkskottet på julhandeln i USA, där det inte är ovanligt att köa till butikerna hela natten. Flera nätbutiker har tidigare hakat på fenomenet, och 2016 väntas inte bli annorlunda.

Läs mer: 30 snygga köp! Sexiga underkläder för under 500 kronor

Vad är Black Friday?

– Black Friday är en amerikansk shoppingdag då butikerna rear ut större delen av sitt sortiment under 24 timmar. Butikerna öppnar så tidigt som kl 5-7 på morgonen (eller till och med vid midnatt!) och stänger sent på natten.

– Black Friday kallas för den amerikanska motsvarigheten till mellandagsrea, och infaller alltid dagen efter Thanksgiving.

– Black Friday omsätter nästan 425 miljarder kronor – bara i USA.

– Namnet kopplas till finanskrisen 1869, men i dag syftar ordet på att butikerna går från röda siffror (förlust) till svarta siffror (vinst)

– Flera nätbutiker i Sverige satsade på konceptet första gången 2013, vilket ledde till att omsättningen ökade med 100 procent jämfört med en vanlig fredag.

– Black Friday är inte en officiell helgdag i USA, men många arbetsplatser och skolor håller ändå stängt under dagen.

– Måndagen efter helgen kallar Cyber Monday, även det en stor shoppingdag i USA så många butiker förlänger sin rea. Konceptet har inte riktigt etablerat sig i Sverige än, men ett par nätbutiker satsar på det.

Klicka in i bildspelet och se vilka nätbutiker som är klara för Black Friday 2016

Klicka vidare och se butikerna som har Black Friday-rea 2016

Ellos.se (länk)

Zalando.se (länk)

Nelly.com (länk)

Eleven.se (länk)

Adidas.se (länk)

Stylepit.se (länk)

Boozt.com (länk)

Hm.se (länk)

Hunkemoller.com

Cdon.se

Läs även:
17 snygga röda klänningar som passar perfekt på julfesten
Stilrent i rött och silver – så ser julen ut hos Zara Home
Rutigt är rätt! 8 favoriter att klicka hem

Foto: Thinkstock