Camilla Thulin delar med sig av sina bästa klädvårdstips

Designern och kostymören Camilla Thulin vet hur viktigt det är att ta hand om sina kläder. Förutom att det är både miljövänligt och ekonomiskt ger det ett fint intryck både på jobbet och privat.

– Genom att lära sig mer om olika material och funktioner är det lättare att välja bra kvalitetsplagg och sköta dem på rätt sätt. Det är inte jobbigt att ta hand om sina kläder om man jobbar med bra material och har rätt produkter att vårda dem med, säger Camilla.

Enligt en färsk Sifo-undersökning på uppdrag av Miele ser 71% av svenskarna kvalitetsprodukter som långsiktiga investeringar och 40% vill hellre ha kvalitet än kvantitet. Vi börjar alltså att tröttna på ”slit-och-släng”.

– Jag har hellre en lappad kashmirtröja än en billig syntettröja, säger Camilla.

Den som vill ta extra väl hand om sina kläder investerar i en ångstrykstation. Förutom att stryka kan du ”puffa” ömtåliga plagg med ångmunstycket för att släta ut eller fräscha upp dem mellan tvättarna. Även plagg med paljetter eller stenar går att stryka, om du använder en tillsats med teflon.

Camilla Thulins bästa klädvårdstips:

 • Använd rätt mängd tvättmedel, titta på förpackningen och följ doseringsanvisningarna.
 • Underkläder och strumpor ska alltid tvättas i 60 grader för att bli ordentligt rena. Det dödar bakterierna.
 • Använd tvättpåsar till underkläder som behå och nylonstrumpor för att undvika att de trasslar in sig i varandra.
 • Smutsiga skjortkragar kan behandlas med lite fläckborttagning innan de stoppas in i maskinen.
 • Plagg med mycket syntet är svåra att få fria från bakterier som luktar. Rensa ut sådana plagg och satsa på riktiga kvalitetsplagg i stället.
 • Det mesta går att tvätta i en bra maskin, även om det står hand- eller kemtvätt på lappen. Detta skrivs i många fall för att klädfabrikanten vill ta det säkra före det osäkra och slippa undan eventuella reklamationer.
 • Har du fått en fläck på exempelvis nylon eller liknande material är babyservetter tricket. Tål en babyrumpa dem kan du använda dem på det mesta.
 • Svettlappar är ett klassiskt hjälpmedel att sätta i ömtåliga plagg som helt enkelt inte mår så bra av att tvättas ofta.
 • Salt är ett gammalt beprövat knep på rödvinsfläckar. Strö det direkt på fläcken när olyckan är framme.
 • Favoritplagg som tappat färg går utmärkt att färga om, dock går det aldrig att färga dem till en ljusare färg eller nyans. Följ anvisningarna på förpackningen
 • Behöver ditt plagg bara vädras går det utmärkt att använda ångprogrammet på maskinen alternativt hänga ut plagget på vädring eller ånga det i duschen.

Läs även: Baaam listar: 50 bästa stylingtipsen. Skriv ut och spara!

Camilla Thulin har skrivit flera böcker om stil.

Camilla Thulin har skrivit flera böcker om stil.

Av: Rose-Marie Söderlund