Carin Rodebjer: ”Vi vill komma bort från känslan att kvinnor måste anpassa sig”

Fashion Week Stockholm AW17 är igång. CHIC passade på att träffa designern Carin Rodebjer inför höstens visning.

Rodebjers FW17-kollektion är stark. Eklektisk, superkvinnlig och sträng på samma gång, men, med utrymme för alla olika sorters kvinnor. Baaam tog ett snack med Carin Rodebjer om allt från inspiration till hennes bästa minne från Fashion Week Stockholm.

Vad var er inspiration inför höst och vinter 2017?

– Vår inspiration var ursinneskvinnlighet. Vi fick nog på vår samtid och ville göra en kollektion som handlade om styrkan i att ena sig i grupp. Vi undersökte kvinnlighet i alla sina former och vi ville komma bort från känslan av att kvinnlighet måste anpassa sig. Vi ville kanalisera det explosiva i det kvinnliga och i samarbete mellan kvinnor, förklarar Carin för Baaam och fortsätter:

– Jag visste lite vid det tillfället, eller hur rätt jag skulle få när vi nu lagom till lanseringen av FW17 ser en värld av kvinnor som mobiliserat sin gemensamma kraft. Ur dessa tankar föddes en kollektion som är eklektisk, superkvinnlig och sträng på samma gång med utrymme för många olika sorters kvinnor.

Vilken look tycker du bäst om i den nya kollektionen?

– Jag älskar våra överdimensionerade kappor som är de bästa vi gjort samt våra prints som är väldigt starka den här säsongen. Även det stickade som är lite mer strängt är jag väldigt förtjust i.

Om du går på stan och ser folk bära dina plagg, blir du någonsin överraskad över hur de ser ut?

– Jag blir oftast glad för alla gör det till sitt.

Vem tycker du är bäst klädd i Sverige?

– Stylisterna Karin Smeds, Naomi Itkes och Columbine Smille tycker jag klär sig väldigt bra fast på helt olika sätt.

Vad är din främsta egenskaper som designer?

– Att jag har en stark känsla om vad jag vill uttrycka på fler dimensioner än bara det estetiska. Jag delar en röst med vår kund.

Och vad Rodebjers största framgång?

– Det är svårt att mäta. Framgången ligger i uthålligheten men om jag ska lyfta en specifik händelse så måste jag säga samarbetet med Solange (Knowles, reds. anm) för FW16.

Har ni haft något bakslag?

– Absolut, ingen framgång utan bakslag. Det är hur bra man är på att lyfta sig ur motgång som gör att man blir framgångsrik.

Hur jobbar ni med hållbarhet?

– Hållbarhet är en konstant diskussion hos oss. Jag har glädjen att få jobba med väldigt medvetna personer där hållbarhet ligger alla varmt om hjärtat. Även hos mig. Där vi kan, gör vi hållbara val och vi har en set of regler gällande vad vi undviker, och vad vi fokuserar på. Rent stilmässigt jobbar vi också med hållbarhet då vårt mode inte fokuserar på snabba trender utan på trender som håller över tid.

Vad är ditt starkaste minne från Stockholms modevecka genom åren?

– Vi gjorde en visning på Bukowskis ett år, jag tror det var FW11, som var magisk av någon anledning. Vi fick en helt fantastisk stämning där allt bara samstämde och jag tror både vi och gästerna kände av det.

Plagget som räddar alla tillfällen?

– Rodebjers recyclade patchworkbyxor och vår lyxiga frackskjorta i finaste bomullskvalité.

Läs mer om vårmode 2017:
24 par trendiga vårskor att klicka hem inför våren 2017
38 stilsäkra outfits att kopiera rakt av i vår
23 stilsäkra budgetköp att klicka hem inför våren 2017
15 trendiga sneakers under 500 kronor
Blommiga broderier är rätt i vår – 18 stilsäkra köp

Av: Hannah Rohrmüller

Foto: Rodebjer