cos 10 år

Cos fyller 10 år – firar med storslagen kapselkollektion

I år fyller Cos ett helt decennium. Karin Gustafsson, creative director, avslöjar för CHIC vad de som märke har lärt sig av tio år på marknaden.

Cos lanserades 2007 – och det har redan gått 10 år sedan deras första butik slog upp portarna. Jubileet firar märket med en specialkollektion som de kallar för ”10”.

Tio år alltså, det är stort! Hur ska det firas?

– Tack så mycket! För att fira det här har vi skapat en kapsylkollektion som vi kallar för 10. Våra designers och mönsterkonstruktörer har gemensamt utforskat tyger och experimenterat med traditionella tillskärningstekniker för att skapa tio plagg i en färgskala av sand och vitt, förklarar Karin Gustafsson för Baaam.

Var hittar ni inspiration?

– På Cos inspireras vi ständigt av konst- och designvärlden. Det avspeglas i våra kollektioner, butiksinredningar och samarbeten med konstnärer och designers. 10-kollektionen kändes som ett bra tillfälle att reflektera över vad vi lärt oss genom åren. Vi har alltid varit trogna till varumärkets kärnvärderingar: modern, tidlös, funktion och taktil.

Karin Gustafsson Cos

Karin Gustafsson är creative director på Cos.

Berätta lite mer om den nya kollektionen!

– 10-kollektionen skapades genom att använda en ny teknik som innebär att maximera materialet och utveckla nya tillskärningssätt. Innovativ möbeldesign har bland annat inspirerat Cos-teamet till att använda den här metoden.

Hur går er kreativa process till?

– Vi börjar alltid med kollektionerna cirka 18 månader innan de syns i butik. Vi reser runt i världen, besöker inspirerande ställen och samlas sedan för att gå igenom vad vi har hittat. Ramarna för kollektionen utformas, färgplattan och siluetterna bestäms och den individuella designprocessen startar. Tre provningar hålls för att säkerställa att plagget sitter perfekt.

Vad är planen för 2017?

– Under 2017 öppnar vi vår första butik i Israel! Nyckeln för oss är att fortsätta expansionen på nya marknader samt att växa på våra existerande. När det kommer till vår design och kollektion strävar vi alltid efter att utveckla nya tyger och strukturer.

Foto: Cos