Det är förklaringen bakom readagarna black friday, cyber monday och singles day.

Det innebär Singles Day, Black Friday och Cyber Monday

Readagar som Black Friday, Cyber Monday och Singles Day har blivit allt vanligare. Men var kommer de ifrån, vad innebär de – och när infaller de? Vi reder ut!

På söndag, den 11 november, är det Singles Day. Det har kommit att bli den största readagen i världen – men var kommer den ifrån? I takt med att näthandeln har ökat har readagar, eller shoppingdagar som de också kallas, blivit ett fenomen – och begrepp som Black Friday och Cyber Monday har blivit vedertagna.

En sak är säker: tiden då mellandagsrean och sommarrean var våra enda riktiga fyndhögtider är förbi. I den här artikeln förklarar vi var de importerade readagarna kommer ifrån, och vad de faktiskt innebär.

Singles day

När? 11 november varje år

Vad? Den kinesiska högtiden Singles Day började som en motreaktion på Alla hjärtans dag redan på 1990-talet. Anledningen till att singlarnas dag infaller den 11/11 är symboliken i de fyra ensamma ettorna som representerar singlar.

2009 gjorde den kinesiska näthandelsjätten Alibaba Singles Day till en köpfestival och erbjöd stora rabatter under hela dygnet. Köpdagen fick stort genomslag och spreds världen över, och 2017 tog Elgiganten Singles Day till Sverige.

Black Friday

När? Fredagen efter Thanksgiving, alltså den 23 november 2018

Vad? Den amerikanska readagen Black Friday har funnits sedan 1960-talet och infaller dagen efter Thanksgiving. I USA markerar Black Friday startskottet för såväl juldekorationer som julhandel.

Namnet Black Friday uppkom i Philadelphia 1961 och kommer av den trafik- och fotgängarökning man kunde se dagen efter Thanksgiving eftersom många tog sig hem från vänner och familj där de firat högtiden.

Butikerna som har rea på Black Friday öppnar vanligtvis väldigt tidigt, vissa redan natten mellan torsdag och fredag, och stänger väldigt sent. 2013 kom Black Friday till Sverige, och framför allt näthandeln. Elgiganten var en av de första nätbutikerna att införa readagen, och det resulterade i en försäljningsökning på 400 procent jämfört med en vanlig fredag.

I Sverige brukar kampanjerna gälla under en längre period än ett dygn, vissa börjar flera dagar innan själva readagen.

Cyber Monday

När? Måndagen efter Thanksgiving, den 26 november 2018

Vad? Cyber Monday är en vidareutveckling av Black Friday och begreppet myntades 2005 av och för näthandelsföretagen för att få folk att handla mer online. I USA är Black Friday fortfarande en reahögtid främst för de fysiska butikerna, och därför är skillnaden mellan Black Friday och Cyber Monday större där än i Sverige.

Läs mer: Black Friday 2018 – här är allt du behöver veta

Läs mer: Singles Day 2018 – här är allt du behöver veta