E.L. James: "Marilyn Manson ville träffa mig, han är bedårande"

Rebecca Fredriksson och "Fifty Shades"-författaren E.L. James.

Rebecca Fredriksson och ”Fifty Shades”-författaren E.L. James.

E.L. James har gått från att vara en vanlig tonårsförälder som stod i bakgrunden som exekutiv TV-kvinna till att själv stå i rampljuset som en av de mest omtalade författarna i modern tid med miljontals sålda exemplar av succéböckerna ”Fifty Shades”. Nu är hon aktuell med en underklädeskollektion för KappAhl baserad på ”Fifty Shades of Grey”. Baaams bloggare och modereporter Rebecca Fredriksson flög till London för att intervjua henne.

– Jag kunde inte i min vildaste fantasi drömma om att boken skulle bli en sådan succé när jag påbörjade skrivandet, säger E.L. James.

Hur kommer det sig att du valde att designa en underklädeskollektion för KappAhl?
– I och med det stora genomslaget med böckerna så var det väldigt viktigt för mig att skydda ”varumärket” eftersom Fifty Shades dök upp i flera olika sammanhang som jag inte tyckte hade med böckerna i sig att göra. KappAhl hörde av sig och hade konkreta idéer i form av förslag på material, design och upplägg. Jag gillade det som de hade att komma med. Det var bra material och designen var stilfull.

Vad är din relation till mode och trender? Vad föredrar du?
– Jag har aldrig lagt så stor vikt vid mode, eftersom jag ofta sitter hemma och skriver så vill jag gärna bära något bekvämt med tanke på att jag arbetar där ingen ser mig. Så jag bär ofta tights och T-shirt. Med framgången har jag helt plötsligt den ekonomiska möjligheten att faktiskt lägga pengar på mode.

På frågan om vad hennes största köp var sedan framgången svarar hon med ett skratt: ”Ett stort hus! Ingen märkesväska eller dyra skor lockade mig.”

– När jag träffade skådespelaren Dakota Johnson hade hon en fantastisk väska som jag fastnade för. Den hade ett fack för telefonen och jag tänkte att väskan skulle passa mig väldigt bra. Hennes var svart och jag köpte en blå så det blir ’Fifty Shades of Grey’, säger EL James med ett leende. Hon poängterar att med pengarna kommer också insikten om att det bara är materiella ting.

Fifty Shades of KappAhl lanseras i samtliga butiker 6 november.

Fifty Shades of KappAhl lanseras i samtliga butiker 6 november.

Kommer kollektionen att spegla ”Fifty Shades of grey” färgmässigt?
– Ja, det kommer den att göra med mycket inslag av gråa nyanser blandat med svart och rött.

Hennes detaljrika författarstil återspeglas även i kollektionens fokus på detaljer i form av bland annat fint spetsmönster.

Har du kommit i kontakt med många andra kända personligheter efter boksuccén?
– Det har varit överväldigande för mig att personer från Hollywoodvärlden faktiskt vill träffa mig. Den häftigaste personen och den människan som fascinerat mig mest är Marilyn Manson, han är bedårande.

Känner du till några svenska författare?
– ”The girl with the dragon tattoo”, av Stieg Larsson är den enda som jag känner till.  Tove Jansson som skrivit berättelserna om Mumintrollen, men hon är ju finska så det är ju inte svaret på din fråga säger hon och skrattar.

Läste du som ung några erotiska romaner? Vilka var favoriterna?
– Jag kallar dem inte erotiska romaner utan romantiska vuxenromaner, jag har alltid läst denna typ av genre, mestadels amerikanska författare som Elizabeth Lowell, Laura Kinsale och Brenda Joyce. Jag läste väldigt mycket under svårare perioder i mitt liv, då använde jag böckerna som en flykt från verkligheten.

Vad betyder ordet ’chic’ för dig?
– Hmm… Vad är chict? Jag tänker elegans och stilfullhet såsom Chanel. Materialet i sig för mig är ”chic” såsom satin och chiffong.

”This is chic” säger hon och tar på sig ett silverarmband när vi ska plåtas tillsammans.

Klicka här för att se fler bilder från Fifty Shades of KappAhl.

E.L James har skrivit den bästsäljande boken "Fifty Shades of Grey".

E.L James har skrivit den bästsäljande boken ”Fifty Shades of Grey”.

Mer från oss på Baaam: