Fler modekvinnor behövs på Wikipedia – experterna ber om din hjälp

Experterna: Fler modekvinnor behövs på Wikipedia

Är du intresserad av mode och jämställdhet? Ett nytt initiativ ska göra modehistorien mer jämställd på mansdominerade Wikipedia. Och din hjälp behövs!

Många fakta om kvinnliga modeskapare saknas på Wikipedia, som är världens mest använda uppslagsverk på nätet. Och det är lika illa inom andra områden; det finns omkring fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor på hela Wikipedia. Och 90 procent av skribenterna på sajten är män.

Den goda nyheten är att det här går att förändra. Tre museer i Stockholm samarbetar nu för att skriva in fler kvinnor inom mode och scenkonst på Wikipedia – och välkomnar alla som vill hjälpa till.

Nytt initiativ: Nu ska fler modekvinnor skrivas in på Wikipedia

I augusti 2019 hålls en stor internationell Wikipedia-konferens i Stockholm. Och i samband med det kan du besöka två event som ska öka jämställdheten på Wikipedia.

Den 16 augusti bjuder Nordiska museet, Stockholms Kvinnohistoriska och Musikverket in till en skrivstuga med modetema. Och dagen innan genomförs samma event med tema scenkonst.

Vilka artiklar behöver kompletteras med mer fakta? Vilka kvinnor och ickebinära saknas helt i historien på Wikipedia? Alla som vill är välkomna att vara med på skrivstugorna. Källmaterial, experter och fika finns på plats och det kostar ingenting att delta. Föranmälan sker via e-post till [email protected]

Har du inte vägarna förbi Stockholm kan du hjälpa till genom att engagera dig i att skriva och uppdatera artiklar på Wikipedia hemifrån.

Ickebinära finns inte med i den officiella statistiken, så den ger inte en helt exakt bild av hela könsfördelningen. Men att Wikipedia är gubbigt värre kan vi alltså konstatera – och vara med och påverka.

Foto: Daniel Dal Zennaro/TT

Läs mer:

Meghan Markle gästar Vogue – väljer Greta Thunberg till omslaget

ELLE:s moderedaktör: Här är de viktigaste trenderna hösten 2019

Valkyrie blir Marvel-filmernas första hbtq-hjälte