Felicia Larsson startade badklädesmärket FL Swimweard

Felicia startade eget badklädesmärke för alla kroppar

23-åriga Felicia Larsson hittade inga badkläder som hon kände sig bekväm i. Så hon började sy sina egna. Idag driver hon varumärket FL Swimwear som gör badmode för alla kroppar.

När hon 2018 startade sitt eget badklädesmärke var det egentligen ett sätt för henne att kompensera för alla de gånger hon gråtit över att inte vara bekväm i underkläder eller badkläder. I ett par år hade Felicia, som är kock i grunden, då skapat bikinis och baddräkter som hobbyverksamhet.

– Idén kom när jag var i Grekland med en vän. Jag hittade inga badkläder som jag trivdes i, så jag hade sytt en baddräkt av en gammal kjol som jag hittade på second hand. Jag postade en bild på Instagram och någon frågade var den var köpt och där såddes ett frö. Så det är egentligen en slump att jag startade det här, men nu finns det inget annat jag hellre vill än att arbeta med just mode och design.

Felicia driver FL Swimwear

Badkläderna är sömlösa, stretchiga och gjorda för att vara bekväma oavsett kroppsform.

Felicia, som idag är bosatt i både Dubai och Sverige, är självlärd inom sömnad och alla andra delar som rör bolaget. Visionen med företaget är att få alla att känna sig bekväma i sin kropp – även på stranden.

Varför är det så viktigt för dig att få andra att känna sig bekväma med sig själva?

– Det kommer alltid, alltid att vara viktigast för mig och är hela idén bakom bolaget. Jag har haft det kämpigt med min självbild under många år, hjärnspöken som kommer fram då och då. De är inte lika högljudda idag, men de finns där. Och jag vet hur tufft det är i yngre tonåren för väldigt många tjejer som blir matade av bilder på ”perfekta” kroppar i tidningar och på sociala medier. Jag kommer alltid att jobba mot det.

Leopardmönstrad bikini från FL Swimwear

Leopardmönstrad trekantsbikini, från FL Swimwear.

För att markera att det är verkliga kvinnor som bär hennes design har Felicia valt att inte retuschera bort sådant som vi fortfarande är ovana vid att se i reklam, till exempel bristningar eller celluliter.


Är du idag själv bekväm med att gå i badkläder på stranden?

– Jag kämpar, tyvärr. Det finns såklart både bra och sämre dagar, men jag skulle aldrig strunta i att gå till stranden på grund av negativa tankar om min egen kropp. De andra på stranden tänker ju på sina egna kroppar och jag vet ju att ingen ser mina brister så som jag ser dem.

FL Swimwear erbjuder badkläder för alla kroppar

En stor del av badkläderna är tillverkade av återvunnen plast.

Som många andra nystartade modeföretag står hållbarhet i fokus under produktionen. De flesta tyger som Felicia arbetar med är i econyl, ett material gjort av återvunnen plast, till exempel gamla fisknät från haven. Hon skapar produkter utifrån efterfrågan och påsarna som badkläderna levereras i har hennes mamma sytt av gamla linnegardiner.

– Jag ser också till att så lite tyg som möjligt hamnar i soporna och gör till exempel scrunchies av små bitar som blir över.


Vad har varit den största utmaningen med att starta ett eget märke?

– Oj, allt, haha! En utmaning är att komma från en liten ort där det absolut inte tillhör normen att göra något eget och att veta att många säkerligen tycker jag är udda som startade detta. Det visas mycket hud och det sticker nog i mångas ögon. Det blev också många sena nätter när jag hade ett annat heltidsjobb och skulle satsa på företaget. Just nu är det kämpigt med marknadsföringen och att nå ut med mina produkter. Det är också många timmars jobb bakom alla nya delar som ska sys, testas, sys om och graderas i storlekar. Ja herregud, det är många utmaningar!

FL Swimwear är grundat av Felicia Larsson

”Ta på dig din finaste bikini eller baddräkt och gå till stranden”, uppmanar Felicia alla som känner sig osäkra i sin kropp och kanske till och med stannar hemma istället för att njuta av sommaren.

Och vad har varit roligast?

– Roligast är, och kommer alltid vara, att få meddelanden av tjejer som berömmer de plagg jag sytt och berättar att de känner sig fina och bekväma i kläderna. Det är utan tvekan det bästa, att veta att något jag har skapat har fått någon annan att vara stolt över sig själv.


Hur hoppas du att modebranschen ser ut om fem år?

– Jag hoppas att branschen har utvecklats från massproduktion i enorma mängder för galet billiga priser, till ökat fokus på hållbara produkter med längre livslängd. Och att fler lagar sina plagg, syr om och köper mer second hand.

FL Swimwear svart bikini

Samtliga badkläder, som den här svarta bikinin, är gjorda av Felicia själv.

FL Swimwear baddräkt

”Jag hittade min allra första baddräkt undanstuvad i en vrå för ett tag sedan. Den var inte toppenbra gjord, haha!”, säger Felicia som nu sytt badkläder i över fyra år.

Vad är dina bästa tips för att gilla sin egen kropp?

– Jag tror inte att det finns någon magisk kur som gör alla bekväma i sin egen kropp. Det som funkat för mig är att alltid lyssna på magkänslan vad det än gäller, att omge mig med människor jag älskar, lyssna på min kropp och på vad den behöver. Oavsett om det är en god sallad eller ett helt glasspaket.

Se mer av FL Swimwear här!

Felicia Larsson har startat FL Swimwear

Felicia, här på bild, är uppvuxen i Långshyttan i Dalarna. Spana in FL Swimwears Instagram här.

Foto: FL Swimwear/privat

Läs mer:

Hon startade nya märket som gör badkläder av återvunnen plast

Designern Lisa Bergstrand utmanar modeindustrin: “Det går att tillverka hållbara kläder”

Hållbart mode! 9 butiker där du kan hyra kläder