förvara vinterkläder

Förvara vinterkläder - sex tips som gör det enklare

Våren är här och det är dags att förvara vinterkläder för säsongen. CHIC har knepen som gör att kläderna håller och är redo för hösten när kylan gör entré igen.

1. Tvätta kläderna
Det här kanske låter som årets jobbigaste punkt, men faktum är att du räddar plaggen genom att genomlida det. Rester av bodylotion, parfym och deodorant kan orsaka gula fläckar på kläderna om de får ligga i flera månader. Dessutom kan du minska risken för mal bland kläderna om du tvättar ordentligt.

2. Förebygg instängd lukt
Tycker du att kläderna luktar lite unket och instängt när du plockar fram dem igen? Undvik det genom husmorsknepet att förvara dem tillsammans med små doftpåsar som sprider väldoft i garderoben. Skippa malkulor eller malpåsar – de inte bara luktar illa, de innehåller dåliga ämnen som kan vara direkt ohälsosamma.

3. Skippa källaren
Kläderna kan angripas av mögel och dålig lukt om de förvaras i fuktiga utrymmen som i källaren. Dyrgriparna mår bäst av en mörk, torr garderob.

Läs även:
Garderobsrensning 2.0: 12 saker du borde kasta direkt
Steg för steg: Så rensar du hemma inför våren
8 inspirerande walk in closets som gör oss gröna av avund

4. Putsa skorna
Att tvätta kläderna räcker inte – skorna behöver få lite kärlek också. Dina vinterskor får genomlida en tuff säsong med salt på gatorna som förstör lädret eller mockadetaljer. Se till att putsa dem ordentligt och smörj in dem med läderfett. Gör stövelformare till stövlar för att undvika att de toppar formen – det går lätt att göra med tomma vinflaskor eller hoprullade tidningar.

5. Förvara rätt
Tryck inte ner alla vinterkläder i en kartong bara för att du är trött på att se dem. Vik tröjor i vanlig ordning och häng upp fina blusar och klänningar för att förlänga hållbarheten på plaggen.

6. Passa på att rensa
Att garderobsrensa är något du bör göra med jämna mellanrum. Passa på att rensa ur de plagg du inte tänker använda framöver och skänk till välgörenhet!

Läs även:
Fyra plagg som ingen behöver i sin garderob
10 steg till en organiserad garderob
Smarta lösningen som ger dig en walk in closet under sängen