Framtidens glasögonbågar

Tävlingen ”2019 års glasögonbåge” är ett samarbete mellan Synoptik och Beckmans Designhögskola. Tolv studenter har under våren genomgått en kurs i produktdesign, där målet varit att designa en futuristisk glasögonbåge.

Petra Eriksson korades till den vinnande kreatören med bågen ”You”. 

– Det känns fantastiskt kul att vinna förstapriset. Jag har kämpat hårt och det har varit mycket jobb från idé fram till färdig båge. Jag ville göra ett lager på kroppen snarare än ett objekt. Ett individuellt anpassat ”skin”. Mitt mål var också att bågen skulle vara tredimensionell och kännas som en del av kroppen. Inspirationen fick jag av teatermasker och det plastiga ytterskalet på robotar, säger Petra.

Petra Eriksson med sin vinnarbåge.

Petra Eriksson med sitt vinnande bidrag.

Juryns motivering:

Bakom hörnet gömmer sig spännande teknik, mjuka bildskärmar och nya material som ännu bara finns i forskarvärlden. Framtidens glasögon är kanske inte med slipade glas utan istället datorstyrda skärmar som läser av och åtgärdar synfel. Detta förslag är det mest okonventionella och öppnar för spännande möten mellan teknik och design. Kopplingen till Venedig och utsmyckade ansiktsmasker ger förslaget en ytterligare dimension och kan bli en källa för framtida kreationer.

Mellan den 29 maj till 7 juni är allmänheten välkommen att besöka utställningen med elevernas glasögon på PUB, plan 3, i Stockholm.

Samtliga studenters bågar. Klicka för större bild!

Samtliga studenters bågar.

Av: Rose-Marie Söderlund