Fredrik Etoall: "Så tar du bra bilder med mobilen"

Fredrik Etoall leder en mobilfotoskola i samarbete med Nokia.

Fredrik Etoall leder en mobilfotoskola i samarbete med Nokia.

Fotografen Fredrik Etoall har plåtat kändisar som Robyn, Agnes och Icona Pop samt kampanjer för märken som WESC, Nowhere och Stylein. I vanliga fall använder han sig av systemkamera, men exklusivt för Baaam delar han här med sig av sina bästa tips för att ta bra bilder med mobilen.

Är det något speciellt man ska tänka på när man fotar med mobilen?

– Det är extra viktigt att försöka ha bra ljusförhållanden eftersom mobilkamerorna inte är lika utvecklade som riktiga kameror. Den enda jag har testat som håller måttet i svåra ljusförhållanden är Nokias nya telefon Nokia Lumia 1020. Detta eftersom den har sex linser istället för fem och för att de verkligen har satsat på sin kamera.

 Vad är det för skillnad på att fota inomhus eller utomhus?

– Utomhus gäller det att ta hjälp av solen och inomhus styr du ljuset med vilka lampor som ska vara tända eller hur blixten ska slå. Det viktiga inomhus är att förstå ljuset som finns både här och där. Styrkan är att du kan kontrollera det, vilket du inte kan med solen. Inomhus är det ofta ett gult ljus som är ganska tungt och det kan du balansera upp i vitbalansen. Så lär dig att justera vitbalansen, om jag ska ge ett tips.

 Hur tar man en bra ”selfie”? 

– Använd stativ. Våga vara dig själv framför kameran och gör inte som andra utan hitta ditt personliga uttryck. Nokia har med sin nya mobil ett special case som man sätter på så att telefonen blir som en riktig kamera. På den finns en universal stativingång, så gillar du att fota med mobilen är detta en bra lösning för dig.

Är det töntigt att fota sig själv i spegeln?

– Haha… Det beror på hur du gör det och hur ofta. Alla kommer undan med en då och då, speciellt med ett textbudskap som förhöjer spegelbilden.

Bild tagen av Fredrik Etoall med Nokia Lumia 1020.

Bild tagen av Fredrik Etoall med Nokia Lumia 1020.

 Tips på hur man får till en bra ”dagens outfit”?

– Jag tycker att min kära succéväninna Elin Kling har utbildat hela branschen på ett bra sätt. Du hittar din pose, du varierar mellan tre bra ansiktsuttryck, du ser till att hitta vinkeln som lyfter plagget till sin fördel. Om du inte vet hur du ska dra nytta av solen, ställ dig i skuggan men försök ändå att vara kreativ med valet av plats som förklarar lite mera än bara en grå vägg, som ibland kan hjälpa till att lyfta plagget i form av färg och form.

 Vilka appar använder du för att redigera dina bilder?
– Nokia har en app som heter Fhotoroom som jag tycker har en bra blandning av allt. Du kan ställa kontrast, ljusstyrka, vitbalans och även applicera filter i samma app. Andra appar som jag använder är Camera+ och Snapseed.

Har du något annat bra tips som du vill dela med dig av?

– När du vill fotografera en person så säger vissa att man ska undvika att sätta personen i mitten. Jag säger sätt personen var du vill, så länge du är medveten om det. Det finns vissa viktiga saker med fotografi enligt mig. En av dem är kunskap om vad du fotograferar. Är du förberedd på vad du ska fotografera så kan du också berätta det på ett intressant sätt och få med det VIKTIGA i bilden. Här passar uttrycket ”när tekniken blir självklar blir känslan fri” bra in.

Se fler av Fredriks mobilbilder på Instagram: @etoall

Fredrik Etoall och hans version av en "selfie".

Fredrik Etoall och hans version av en ”selfie”.

Av: Rose-Marie Söderlund Foto: Fredrik Etoall.