rensa garderoben tips

Garderobsrensning 2.0! 12 saker du borde kasta direkt

Rensa garderoben och få plats med nya plagg inför en ny säsong. CHICs ovärderliga knep hjälper dig att organisera garderoben och att kasta (eller skänka bort) plaggen du faktiskt inte ens behöver.

När sommar blir till höst eller vinter blir till vår är det hög tid att organisera i garderoben. Baaam hjälper dig att rensa garderoben på bästa möjliga sätt – och listar sakerna du kan kasta (eller skänka bort, såvida de är hela och rena!) utan att ens behöva fundera.

Läs även:
10 steg till en välorganiserad garderob
Bakom kulisserna i Oksana Wilhelmssons lyxiga walk in closet
Ny studie förklarar varför du får klädkris så ofta

1. Allt som har hål

Om du inte råkar vara duktig på att sy (eller är en person som faktiskt tar sig för att sätta sig ner och tråckla ihop ett hål) så är det dags att kasta kläder med hål i. Med största sannolikhet har bäst före-datumet för plagget löpt ut för ett bra tag sedan om det har gått sönder.

2. Allt som har fläckar som inte går bort i tvätten

Har du försökt att tvätta bort fläckar borde två och tre gånger är det faktiskt dags att ge upp och säga farväl till din gamla favorittröja, hur mycket du än älskar den.

3. Udda strumpor (eller strumpor med hål i!)

Dags att säga adjöss till udda strumpor som ändå bara tar onödig plats i garderoben. Du kommer förmodligen inte hitta dess maka om du inte har hittat den på ett halvår ändå.

4. Plagg du behåller av sentimentala skäl

Har du också ett plagg som ligger kvar år efter år i garderoben, som du bara inte KAN slänga (fastän du avskyr det…) eftersom du fick det av din faster på studenten, typ? Skänk bort det och låt någon som behöver det få det istället.

5. Trasiga strumpbyxor

… för du vet själv hur irriterad du blir när du ska iväg på fest om tio minuter och upptäcker en stor reva på låret.

6. Obekväma skor

Handen på hjärtat – kommer du någonsin orka med en helkväll i de där supersnygga (okej, och svindyra…) klackarna som du köpte till halva priset på en exklusiv rea? Om inte, sälj dem på Blocket.

rensa garderoben tips

Bjud hem ett par vänner som hjälp om det känns svårt att rensa själv!

7. Bh:ar i fel storlek

Även om det kändes som en bra idé att köpa under reahetsen kommer du förmodligen aldrig bära en gigantisk pushup-bh som är två storlekar för stor. Eller för liten. Det är varken smickrande eller bekvämt.

8. Allt som inte passar

Om du är mitt uppe i en viktupp- eller nedgång kan det självklart vara bekvämt att ha kläder att växa i. Men om du inte har tänkt bli en storlek större eller mindre inom den närmsta tiden är det egentligen bara onödigt att hänga fast vid kläder som inte passar.

Läs också: Enda plaggen du behöver i basgarderoben (länk till ELLE)

9. Plagg som är dyrare att laga än att ersätta

Om det kostar för mycket att byta dragkedja på en jacka än att köpa en ny, och du egentligen inte ens tycker om den gamla jackan, är det mer sunt att återvinna den gamla och unna dig en ny – som du faktiskt kommer att använda.

10. Nerslitna skor

Om du inte har sulat om ett par skor på flera år lär du med största sannolikhet inte göra det nästa år heller.

11. Dyra plagg som du har köpt på rea

Let’s face it – många av oss har gått bananas på en exklusiv rea i en butik som vi aldrig annars skulle ha råd att handla i. Men bara för att du spontanshoppade något svindyrt då, betyder det inte att du behöver hålla fast vid det plagget för all framtid. Även om det känns surt – sälj plagget på Blocket eller Tradera och få en liten summa av pengarna tillbaka istället.

12. Allt du faktiskt inte använder

Har du inte burit ett plagg på ett år känns det orimligt att du kommer göra det nästa år. Släpp taget om plagg som du faktiskt inte använder och dra ihop en klädbytardag med dina bästa vänner. One woman’s trash is another woman’s treasure, som man brukar säga.

Läs även:
Angelica Aurell: ”Inspiration till min gravidgarderob”
Tips: Smart smyckesförvaring i garderoben
Demi Vincefi tipsar: ”Så får du ordning i garderoben”

Av: Cassandra Lindblom