Intervju: Gravidmode med Angelica Aurell och Josefine Ringblom Berg

Vad är snyggt inom gravidmode och vilka gravidkläder fungerar efter graviditeten? CHICs bloggare Angelica Aurell och Josefine Ringblom Berg berättar om sina erfarenheter.

Hur klär man sig snyggt när man är gravid? Vilka plagg måste man köpa och vilka är lika bra att undvika? Baaam tog en pratstund med våra bloggare Angelica Aurell och Josefine Ringblom Berg, som delar med sig av sina erfarenheter kring gravidmode.

Vad var den största utmaningen när det var dags att översätta din vanliga garderob till gravidkläder?
Angelica: Den största utmaningen var att hitta snygga gravidkläder. Jag gillade inte alls utbudet i butikerna, utan shoppade 98 procent av in gravidgarderob på nätet.
Josefine: Mitt största problem var att jag är väldigt lång, 175 cm, och det mesta kryper upp väldigt då magen växer. I slutet blev det mesta för kort, såväl klänningar som toppar.

Hur ändrades din stil som gravid?
Angelica: Min stil ändrades inte under graviditeten. När magen växte köpte jag gravidkläder som påminde om mina vanliga plagg.
Josefine: Den ändrades delvis. En del kläder som jag vanligtvis älskade såg bara jättekonstiga ut när magen växte, men mestadels hade jag samma stil. Lite mer tighta baskläder, och väldigt mycket klänningar och fina tunikor!

Vilka var dina största inspirationskällor inom mode när du var gravid?
Angelica: Jag inspirerades mycket av Kate Middleton och den amerikanska bloggerskan Rachel Parcell. Jag skapade en mapp på Pinterest där jag samlade bilder som inspirerade mig.
Josefine: Min största inspiration var människor omkring mig, och jag hoppade på de trender som jag tyckte om och kände mig bekväm i med magen. Sen finns det otorligt mycekt gravida kvinnor att inspireras av på nätet! Sök på ”pregnant” och ”streetstyle” på Pinterest så hittar du massor!

gravidmode 2016

Angelica Aurell inspirerades av Kate Middleton när det kom till gravidmode.

Vilken period under graviden var ”enklast” i klädväg?
Angelica: Jag tyckte det var lätt fram till sjätte månaden, då började jag känna mig gigantisk! Jag kunde använda mina vanliga kläder ett bra tag in i graviditeten.
Josefine: För mig var det lättast när det blev officiellt och jag inte längre behövde ”dölja magen”.

Vilka skor var dina favoriter under graviditeten?
Angelica: Mot slutet av graviditeten bodde jag i ballerinaskor från det svenska märket Heelow.
Josefine: Sandaler, mina Minnetonkas och skor med kilklack till fest.

Vad vägrade du ha på dig som gravid – vad var ditt ”biggest no-no”?
Angelica: Alla dessa pösiga byxor och jeans som finns överallt! Hjälp! Jag ville inte se ut som ett vandrade tält bara för att jag var gravid.

Hur mycket nya kläder köpte du som gravid – och vad var ditt bästa köp?
Angelica: Jag köpte alldeles för mycket kläder! I vanliga fall brukar jag inte spontanshoppa men under graviditeten köpte jag kläder hela tiden, och jag använde nog bara hälften av det jag shoppade. Jag älskade mina klänningar från Asos och Isabella Oliver. Mitt bästa köp var en vit skjortklänning från just Isabella Oliver sin funkar lika bra efter graviditeten.
Josefine: Jag handlade mindre än vanligt och lade pengar på fina accessoarer och skor.

gravidmode 2016

Josefine Ringblom Berg shoppade mindre än vanligt som gravid.

Gjorde du någon ”modemiss” som gravid som du kan skratta åt i efterhand?
Angelica: Det jag kan skratta åt i efterhand är att jag bestämt skulle använda mina vanliga kjolar. Det resulterade i att dragkedjor gick sönder och att sömmar sprack när man minst anade det, haha! En dag när jag och Johan (Angelicas man, reds. anm.) var i Wien sprack min kjol och min kappa på samma gång! Det är bra att vara optimistisk, men i slutet av graviditeten ska man låta sina vanliga kläder vara…
Josefine: Emellanåt försökte jag göra det lite för omständigt och haka på trender som jag inte alls kände mig bekväm i, och då blir det aldrig snyggt utan det lyser direkt igenom att jag inte kände mig fin.

Vad saknar du inom gravidmode och vad skulle du vilja förbättra?
Angelica: Jag skulle säga att utbudet av gravidkläder hos kedjorna är värdelöst. Bara för att man är gravid vill man inte kasta sin stil åt sidan och gå klädd i stora, säckiga kläder. Fler klänningar och blusar och färre mönstrade haremsbyxor!
Josefine: Till skillnad från när jag var gravid för första gången med Jolie (2010-2011), så tycker jag att utbudet är bättre i dag. Asos har bra utbud för gravida, men jag saknar en del riktigt snygga baströjor i bra material som är lite lägnre framtill och jeansshorts som är ”justerbara” eller med resår i midjan, utan att bli tantiga.

Angelicas tre bästa modetips till dig som är gravid:

1. Shoppa online! Det finns en rad märken som Asos, Seraphine, Tiffany Rose och Isabella Oliver som gör fina och feminina gravidkläder.
2. Handla inte för mycket! Känn av under tidens gång vad du behöver och vad du trivs i.
3. Satsa på accessoarer! Accessoarer gör susen för humöret och lyfter en i övrigt basic outfit. Ett halsband eller en sjal kan göra mycket!

Josefines bästa stiltips till gravida:

1. Känn dig bekväm i dina kläder! Blir du osäker, satsa på enkla baskläder och addera någon schysst detalj som en mönstrad jacka, läckra skor, scarf eller väska.
2. Framhäv bulan! Du bär på en fantastisk liten baby där inne och det finns inget vackrare än så, bästa accessoaren!
3. Skapa kontraster! När magen växer mer och mer så försök håll det smalt nedtill, det framhöver bulan och skapar fina kontraster. Leggings och jeans i slim modell ( mammabyxor eller med låg midja) är det jag brukar känna mig mest bekväm i alternativt en klänning i wrap eller empireskurning som framhäver där man är som smalast och ger plats för den stora magen är både snyggt och skönt!

Läs även:
Angelica Aurells guide till gravidkläder
Inspiration till gravidmode
Asos släpper billiga brudklänningar – se hela kollektionen