Så skyddar du mocka från regn och rusk på rätt sätt

Vill du ha tips på hur du skyddar mockaskor, din mockajacka eller en mockaväska från regn och smuts? CHICs guide hjälper dig att få mocka att hålla längre.

En klassisk modemyt är att mocka inte klarar regn och höstväder – vilket är helt fel, om du sköter lär dig skydda mockakläder och mockaskor på rätt sätt. Skor, kläder och accessoarer i mocka blir lätt blöta och är inte rätt val i ösregn, men att de skadas stämmer inte om du tar hand om dem. Baaam har guiden för hur du sköter och tar hand om mocka på bästa sätt – och får plaggen att hålla längre.

skydda mockakläder

Skydda mockakläder och förläng livstiden!

1. Rengöra mocka

Innan du sätter igång med impregnering är det viktigt att rengöra mocka för att hållbarheten ska förlängas. Är plagget helt nyinköpt kan du hoppa över det här steget.

Rengöring för mocka hittar du i skoaffärer och hos skomakaren. Börja med att ta bort lösa detaljer som skosnören för att bara fokusera på materialet. Om du bara behöver göra en enklare rengöring kan du koka upp vatten i en tekanna och låta mockamaterialet ångas. När du låter mocka ångas lyfts fibrerna i materialet vilket fungerar snabbrengörande. Därefter kan du rugga upp mockan med en gummiborste.

Vill du istället få bort en fläck från mockaskor eller mockaväskor är ett suddigummi för mocka att föredra. Gnugga mot den enskilda fläcken och punktrengör.

2. Få bort saltfläckar från mocka

Efter vintern är det vanligt med salt- och vattenfläckar på mockaskor, vilket kräver en djuprengöring. Köp ett specialschampo för mocka och gnugga in noggrant över hela skon. Var inte rädd för att blöta ner mockan rejält. Gnugga extra mycket på fläckar.

Om du rengör skor är det viktigt att fylla skorna med tidningspapper efter tvätten för att de inte ska tappa form. Skorna torkar på ungefär en dag.

skydda mockaväska

Skydda din mockaväska mot regn och rusk.

3. Impregnera mocka

Att impregnera mockakläder, mockaskor och mockaväskor är A och O för att förlänga hållbarheten och för att skydda mot regn, smuts och väta. Impregnering köper du i skoaffärer eller hos en skomakare. Om du ska impregnera ljus mocka är det bra att använda en ofärgad variant – fråga i butiken om råd.

Att behandla mocka med impregnering är lätt och det tar inte alls lång tid. Börja med att rengöra skorna (se steg 1 och 2) beroende på hur smutsiga de är sedan innan. Spraya sedan mockan med impregnering cirka 30 centimeter ifrån. Spraya så att materialet blir jämnt behandlat och genomvått för bästa resultat och låt torka i cirka 30 minuter innan du ruggar upp mockan med en borste.

4. Vårda mocka

Vårda dina plagg i mocka med jämna mellanrum. Blöt plagget med en fuktig trasa och borsta upp materialet med en mockaborste eller en ren tandborste. Se till att vårda med jämna mellanrum under vinterhalvåret när plaggen utsätts för extra mycket påfrestningar. Passa på att spraya med impregnering ett par extra gånger om säsongen – ungefär en gång i månaden är lagom.

Läs allt om höstens trender 2016:
Stor guide: Allt om höstens hetaste trender 2016
17 trendiga höstkappor till hösten 2016
Höstmode 2016: 16 trendiga köp i leopardmönster
21 snygga hoodies och sweatshirts till hösten 2016
21 snygga köp i sammet till hösten 2016
Höstskor 2016: Allt om höstens hetaste trender

Foto: IBL