Mest sökt på Google 2018

Här är de mest googlade modefraserna 2018

80-talsmode och grungestil, Meghan Markle och Kate Middleton. Här är 2018 års mest googlade modefraser.

Året närmar sig sitt slut och årssummeringarna avlöser varandra. Google har som tradition att varje år publicera listor över olika söktrender, och de brukar ge en bra inblick i stora händelser, heta trender och framstående personer som definierat året.

Så, vad säger sökjätten om årets modetrender? Enligt Google har 2018 varit året då vi trånat efter 80-talsmode och grungestil, samtidigt som Meghan Markle och Kate Middleton agerat stilförebilder.

Här är årets tio mest googlade fraser på temat mode:

1. 1980-talsmode

Adam Selman 80-tal partytrend

Foto: Adam Selman

Vadderade axlar, tubstrumpor i pumps, collegetröjor med tryck, byxor med hög midja, off-shoulder och volang. Intresset för 80-taletsmode verkar aldrig avta. I flera av årets trendspaningar har 80-talsmodet dominerat och under Milano Fashion Week i våras var årtiondet tydligt närvarande i nästan alla italienska modehus kollektioner. Att 80-talsmode toppar listan över årets mest sökta modefrågor förvånar alltså inte.

2. Grungestil

Grungen är en musikalisk subkultur som bildades i slutet av 1980-talet och klädstilen förknippas ofta med tidigt 90-tal. Typiska ”grungekläder” är bleka jeans, flanellskjortor, T-shirts med logotyper och svarta kängor som Dr Martens.

3. 1990-talsmode

90-talsmode har varit på tapeten under flera år. Och ska vi plocka ut några av 2018 års mest 90-tals inspirerade trender känns de smala, vassa och sportiga solglasögonen som en given kandidat. Inspirationen kommer framförallt från sköna r’n’b grupper från 90-talet och influncers har verkligen älskat dem.

4. 2000-talsmode

Lågt skurna jeans, truckerkeps och flipflops med platå. Under första halvan av 00-talet var allt som andades Britney Spears eller Paris Hilton det absolut hetaste man kunde ha. Stilar blandades hejvilt och märken skulle gärna synas. Numera är vi mer skeptiska till årtiondets mode – men vissa detaljer har faktiskt gjort comeback under året. Vi tänker framförallt på de tonade solglasögonen och halterneck-plaggen.

5. Meghan Markle

Ända sedan det stod klart att skådespelerskan Meghan Markle och brittiska prins Harry skulle gifta i somras har strålkastarljuset riktats mot den blivande bruden. Flera medier runt om i världen har hyllat hennes klassiska klädstil som domineras av snyggt skurna klänningar, tidlösa kappor och stilettklackar. Även Meghan Markles bröllopsklänning väckte stor uppståndelse – signerad den brittiska designern Clare Waight Keller på Givenchy.

6. Manligt mode

Även den ospecifika sökfrasen ”manligt mode” kvalar in på årets lista över de populäraste modesökningarna på Google. Förklaring? Nej, det finns ingen.

7. Harajuku-mode

Dolly Style i modestil

Foto: Live Nation

Harajuku ett distrikt i stadsdelen Shibuya i Tokyo. Området är ett viktigt centrum för ungdomsmode i Japan och många trender börjar i designerbutikerna som huserar där. Harajuku-stilen är inspirerad av manga och inkluderar oftast stora tyllkjolar och pastellfärgat hår. Den svenska popgruppen Dolly Style är ett bra exempel på hur Harajuku-mode kan se ut.

8. Hipsterstil

Enligt Språkrådet har uttrycket hipster funnits sedan 40-talet. Och även om ordets innebörd har varierat en del är en gemensam nämnare för dåtidens och nutidens hipster att de själva uppfattar sig som lite mer medvetna än gemene man. Så, vad innefattar då hipsterstilen? Bland annat sotarmössor, sneakers, jeansjackor, huvtröjor och dufflar. Stilen ska helst vara retro och makeupen ska vara naturlig. Tatueringar? Så klart!

9. Kate Middleton

Matt Dunham/WPA-Pool/Splash

Den brittiska kungligheten Kate Middleton har precis som Meghan Markle blivit hyllad för sin klädstil runt om i världen. Många drar även paralleller till Prinsessan Diana av Wales när de pratar om Kate Middleton som modeikon. Stilen beskrivs enklast som en kombination av det eleganta och moderna, med en personlig och avslappnad känsla.

10. Manligt 1980-talsmode

80-talets mode har gjort avtryck även på det manliga klientelet. Och även för dem dominerades årtiondet av axelvaddar, tubstrumpor och collegetröjor med tryck. Jeansen skulle helst vara stentvättade och modellen Levis 501.

Läs mer:

Lista: Det googlade vi mest på i Sverige 2018

Trendspaning 2019: Så här kommer du klä dig nästa år

11 riktigt peppiga saker som hände under 2018