H&M Global Change Award 2019

Här är vinnarna av Global Change Award 2019 – H&M:s hållbarhetspris

Med hållbarhet i fokus gick igår H&M:s Global Change Award 2019 av stapeln. Här är årets fem vinnare!

H&M Global Change Award är en tävling som syftar till att hitta och stödja innovationer som kan påskynda skiftet till en cirkulär modeindustri. Världen står inför stora miljöutmaningar och produktions- och konsumtionsmönster behöver förändras för att minska bland annat modebranschens klimatpåverkan. Det var utgångspunkten när initiativet startades av H&M Foundation 2015. Målet är att värna om planeten och våra levnadsvillkor och Global Change Award är det första i sitt slag i modebranschen.

Varje år delar fem vinnande innovationer på en prissumma om en miljon euro samt tillgång till ett års medverkan i ett acceleratorprogram i samarbete med Accenture och Kungliga Tekniska Högskolan.

Läs mer: Shoppa smart! 6 råd som hjälper dig bygga en hållbar garderob

H&M Global Change Award 2019 vinnare

En av årets vinnare 2019 är Clothes that Grow av Petit Pli. De tillverkar kläder som växer med barnet, från 9 månaders ålder till 4 år, med minimerad miljöpåverkan.

I år tävlade 6 640 innovatörer från 182 olika länder och igår kväll presenterades årets fem vinnare:
The Loop Scoop av circular.fashion, ett digitalt system som redan i designprocessen specificerar hur materialval och design påverkar miljön och möjligheterna att senare återvinna plagget. Se mer här.
Sane Membrane av dimpor, ett nedbrytbart och mineralbaserat membran för ytterkläder.Se mer här.
Sustainable Sting av Green Nettle Textile odlar brännässlor för att skapa en miljövänlig textil och arbetstillfällen för jordbrukare i Kenya. Se mer här.
Clothes that Grow av Petit Pli gör kläder som växer med barnet, från nio månaders ålder till fyra år, med minskad miljöpåverkan. Se mer här.
Lab Leather av Le Qara använder mikroorganismer för att framställa veganskt och nedbrytbart läder. Se mer här.

– Global Change Award-vinnarna presenterar konkreta lösningar som kan hjälpa till att minska modeindustrins miljöpåverkan. De här inspirerande innovatörerna från världens alla hörn har potential att bli samarbetspartners till alla aktörer i modebranschen som är intresserade av att skapa en industri som agerar inom planetens gränser, säger Karl-Johan Persson, styrelsemedlem i H&M Foundation och VD för Hennes & Mauritz AB.

Läs mer:
Se alla plagg från H&M:s hållbara kollektion Conscious Exclusive 2019
Shoppa hållbart! Här är bästa second hand-butikerna online
Designern Lisa Bergstrand utmanar modeindustrin: “Det går att tillverka hållbara kläder”

Foto: H&M

Mer från oss på Baaam: