Hedda Stiernstedt är en av jurymedlemmarna för NK-galan 2019

Hedda Stiernstedt: ”Mitt modeintresse föddes när jag slutade klä mig för män”

Sedan hon blev Nina med hela svenska folket har Hedda Stiernstedt haft ett hektiskt schema med tv- och filminspelningar. Just nu är hon aktuell som en av jurymedlemmarna för NK-galan 2019. Baaam passade på att ställa några snabba modefrågor till henne.

NK-galan 2019 går av stapeln 26 augusti. För fjärde året i rad ska årets mest framträdande kreatörer, varumärken och stilikoner prisas. Juryn består av meriterade profiler med olika kompetenser från modeindustrin och dess kulturella omvärld. En av deltagarna är Hedda Stiernstedt. Baaam passade på att prata mode med en av våra mest framgångsrika skådespelare just nu.

Vad betyder mode och kläder för dig?

– Alla uttryckssätt är viktiga för mig, och mode är en självklar visuell del av det. Men man måste bara slappna av och ha kul med det.

Din klädstil är ju TO DIE FOR! Hur tänker du när du väljer kläder på morgonen?

– Tack! Alltså det beror veeeerkligen på vad jag ska göra den dagen, jag är inte blyg för att lufsa runt i pyjamas om det är så. Men om det inte är pyjamasläge så gillar jag att leka runt, tills det känns kul. Jag är väldigt humörstyrd och kan växla hej vilt mellan stilar och färgskalor.

Du ska nu prisa årets modeprofiler på NK-galan – vilket modepris skulle du ge dig själv?

– Mest förvirrade klädstil? Haha!

Du får välja ett plagg att bära varje dag resten av livet, vad väljer du?

– En perfekt t-shirt.

Vad hoppas du att vi ska ser mer av under modeåret 2019?

– Hållbarhet.

Vissa anser att det blir en konflikt mellan att vara feminist och att intressera sig för mode och kläder – typ ”för vem gör du dig fin?”. Hur tänker du kring det?

– Ingen konflikt alls i min bok faktiskt, tvärtom, mitt modeintresse föddes när jag slutade klä mig för män. Jag har mer inre konflikt när det kommer till smink.

Vad är viktigast i ditt liv just nu?

– Mitt jobb! Och dem jag älskar, såklart.

Och du jobbar ju mycket, men vad gör du helst när du är ledig?

– Just nu är det att sova då jag har konstant sömnbrist. Men annars vill jag bara vara med mina vänner! Jag ser fram emot att äntligen få umgås lite mer med folk i sommar.

Vad har du på gång framöver?

– Jag är mitt i kompletterande inspelningar för Jönssonligan, jag avslutade precis långfilmen Min pappa Marianne och efter sommaren börjar vi spela in säsong 4 av Vår tid är nu, samtidigt som säsong 3 har premiär.

Tidigare i veckan stod det klart att Diane von Furstenberg tilldelas en av galans mest eftertraktade utmärkelser, Nordiska Kompaniets Hederspris. Tillsammans ska juryn nu utse vinnare i kategorierna Nordiska Kompaniets Framtidslöfte, Nordiska Kompaniets Stilikon, Nordiska Kompaniets Innovationspris och Nordiska Kompaniets Hantverkspris. Utöver det utses Nordiska Kompaniets Varumärkespris genom röstning av NK:s kunder.

Läs mer: Hedda Stiernstedt: ”Förväntningarna på kvinnor mildras aldrig – de byts bara ut”

Foto: Daniel Stigefelt