H&M, Lindex och Kappahl börjar ta betalt för påsarna – vill öka miljömedvetenheten

H&M, Kappahl och Lindex vill öka miljömedvetenheten hos sina kunder. Ett av stegen är att kedjorna börjar ta betalt för platspåsarna.

De svenska butikskedjorna H&M, Kappahl och Lindex går ihop i ett gemensamt initiativ, kallat ”One Bag Habit”. De tre modekedjorna vill bidra till minskad konsumtion av påsar och kommer därför från och med 1 juni 2017 ta betalt för sina påsar.

Överskottet från försäljningen går till ändamål som driver hållbar utveckling inom sociala eller miljörelaterade projekt. Modekedjorna ska även erbjuda återvinningsbara påsar gjorda av mer hållbara material.

Läs mer: Här öppnar H&M Home sin nya butik

– Vår ambition med ”One Bag Habit” är att underlätta och snabba på övergången till en mer hållbar konsumtion av påsar. Vi vill öka medvetenheten kring påsars negativa miljöpåverkan och bjuder in fler handlare att ansluta sig till initiativet”, säger de tre modekedjorna i ett gemensamt uttalande.

Klädkedjornas kampanj är ett svar på ett kommande EU direktiv om att minska användandet av plastpåsar, men de vill också öka miljömedvetenheten hos sina kunder. Det tar 400 år för naturen att bryta ner en plastpåse, och under tiden blir påsen en skadlig ingrediens i näringskedjan för både djur och människor.

Butikskedjor som går med i ”One Bag Habit” förbinder sig att ta betalt för samtliga påsar, kommunicera kring påsars negativa miljöpåverkan och hur påsar kan användas på ett mer hållbart sätt. Till att börja med gäller One Bag Habit i Sverige men modekedjornas gemensamma ambition är att expandera initiativet vidare till övriga marknader, och fler företag i detaljhandeln förväntas gå med inom kort.

Allra bäst för dig som vill värna om miljön medan du handlar är att ta med en påse hemifrån istället för att köpa en ny – det gör din shoppingrutin både mer hållbar och ekonomisk.

Läs mer:
H&M släpper underklädeskollektion för bröllop
De 25 mest populära designerväskorna att shoppa second hand
Se Chanels magiska visning av semester-kollektionen för 2018

Foto: IBL