Icona Pop släpper klädkollektion

Icona Pop: ”Vi vill att både tjejer och killar ska bära kollektionen”

Snart kan du bära kläder signerade Icona Pop x Gina tricot. Baaam pratade med den ständigt aktuella elektropopduon inför kollektionssläppet.

Tillsammans med Gina tricot har Icona Pop designat en kollektion som presenteras med ledorden disco, glitter och girl power. Bland plaggen signerade den svenska elektropopduon finner vi såväl partyplagg som gamla klassiker med en twist och kläderna är tänkta att kunna användas såväl till jobbet som vid festliga tillfällen.

Inför lanseringen fick Baaam en pratstund med Aino Jawo och Caroline Hjelt.

Vad är bakgrunden till samarbetet?

– När vi blev tillfrågade av Gina Tricot tyckte vi direkt att det lät väldigt spännande då vi inte har gjort något liknande tidigare. Det dröjde inte länge förrän vi började bolla idéer och sa absolut ja! Det har varit så kul, säger Caroline.

Läs mer: Icona Pop x Gina tricot – se hela kollektionen här

När Aino och Caroline tog fram kollektionen ville de skapa plagg som saknas i deras egen garderob.

– Vi har designat plagg som man kan ha både till vardags, på scen eller till ett viktigt möte. Det finns kläder för alla olika tillställningar och du kan mixa upp dem på olika sätt. Vi har använt material som exempelvis läder, som blir finare och bättre ju mer du använder det, säger Aino.

Vem hoppas ni ska bära kläderna?

– Alla! Killar och tjejer. Vi vet hur vi själva skulle styla plaggen men det ska bli roligt att nu i efterhand få se stylingen på andra människor. Vi ser fram emot att få ny inspiration från andra som bär våra plagg.

Hur tänker ni själva kring er egen stil?

– I och med att vi reser mycket får vi inspiration från flera olika platser, men det finns en ganska klar svensk touch i vår stil. Vi känner oss inte amerikanska trots att vi tillbringar cirka 80-90 procent av vår tid i Los Angeles. Vi gillar att leka med kontraster, hårt och mjukt. Har du till exempel en lite gulligare klänning kan du styla den med kängor. Vi gillar plagg som du får känna dig lite rock n’ roll i, säger Caroline.

Om ni får välja varsin favorit ur kollektionen, vilken tar ni då? Aino?

– ”Silverbyxan Aino” med hög midja. Jag tycker att den är gjord efter att passa många typer av kroppar. Jag är jättestolt över den byxan! De kommer att bli finare ju mer de används.

Och du, Caroline?

– Jag älskar set. Därför tycker jag att det är jättefint att styla byxan tillsammans med ”Carro denim jacket” i samma tyg. ”Freddie leather jacket” är också superfin och ”Hanna one shoulder dress” är även den en favorit.

Ni som är stilikoner, vilka är era måste ha-plagg i höst?

– Mitt måste-plagg är en oversized kappa som du inte fryser i, säger Aino och Caroline fortsätter:

– Ett par riktigt bra kängor. Och vår ”Anais faux fur-jacka” såklart! Den poppar och är dessutom jättemjuk.

Hur ser ni på hållbarhet och mode?

– Överkonsumtionen är idag enorm och det är lätt att köpa kläder för ofta. Då vi reser mycket och allt måste få plats i väskan, väljer vi ofta plagg som lätt matchas med andra plagg och som håller länge. En riktigt bra skinnjacka är exempelvis ett plagg som du kan ha resten av livet. Eller ett par fina jeans som går att bära med det mesta. Vi har försökt att satsa på en garderob med bra basplagg istället för att köpa en massa nytt. Det här tycker jag också återspeglas i vår kollektion. En del plagg är i lite dyrare materialval än vad vi är vana att se på Gina Tricot, men då är det också ett plagg du kan ha länge, säger Caroline och tillägger:

– Vi lever efter regeln att när vi ska köpa något nytt måste vi göra oss av med något annat. Då skänker vi till organisationer eller säljer plaggen så att andra kan köpa det second hand.

Icona Pop x Gina tricot – se hela kollektionen här

Kollektionen släpps online och i utvalda butiker den 25 oktober. Spana in alla plagg här redan nu!

Läs mer:
Baaam väljer 10 favoriter bland Gina tricots höstnyheter
H&M [tv] Moschino bevisar att more is more – se alla plagg!
Anja Pärson och Filippa Rådin i designsamarbete med Ellos

Foto: Gina tricot