Shoe shame schampo bra i test

Jag skulle rengöra mina sneakers - och blev kär i ett skoschampo

Flera av mina skor har varit på paus för att de helt enkelt varit för smutsiga för att bära. Men inte nu längre! Jag har fallit huvudstupa för ett svenskt skoschampo.

Varje morgon de senaste månaderna när jag befunnit mig i min hall har jag känt en ”just det, det där borde jag fixa”-känsla kring mina x antal smutsiga sneakers. Sen har jag, precis som man gör, ignorerat den känslan och fortsatt min dag.

I helgen insåg jag att det gått så långt att jag helt slutat använda vissa sneakers om min outfit är ”för uppklädd”. Kostymbyxa = garanterat nej på flera skor. Träningsbyxa = Okej, låt gå, jag kan ju faktiskt ha kommit från en skogspromenad och det kan, rent teoretiskt, ha funnits pölar där.

Men så plötsligt fick jag bara nog av att ha en skogarderob begränsad av smuts. Jag stegade in i skobutiken fem minuters promenad hemifrån och sa ”hej, jag behöver ett skoschampo, vilket ska jag ha?”.

Och det var då vi möttes. Jag och Shoe Shame. En kärlekshistoria i fyra delar.


Del 1: Shoe Shames kartong – som Apple, fast för skoprylar

Shoe shame kit

Boxen med stort B.

Det finns en anledning till att människor kollar på unboxing på Youtube. Lådor och förpackningar är magiska! Jag köpte ett kit som heter Lose the dirt och fick då både schampo och borste. Grejen är att jag typ tyckte om produkterna lite mer bara av att se kartongen. Den känns liksom fräsch, typ apple-aktig, fast för skor. Schampot och borsten står dessutom i en liten skumgummiform och matchar lådan i färger, vilket gav mina OCD-tendenser frid.

Dessutom har den gula delen av lådan en funktion utöver att vara snygg. Den är tänkt att fungera som ett litet kar där du kan ha vatten för att blöta borsten. Det här insåg jag tyvärr efter att jag varit och slängt lådan på återvinningen eftersom jag försöker tvinga mig själv att inte utveckla mina horder-egenskaper (men om jag hade gjort som min inre horder egentligen ville hade jag haft kvar den där bra gula lådan nu).


Del 2: Instruktioner även ett barn förstår

Shoe Shame instruktioner

Instruktioner för vuxna personer med dåligt tålamod?

Som självutnämnt städfreak med lite tålamod kan jag meddela att det finns två saker som såna människor älskar: Produkter med enkla instruktioner och produkter som kräver minimalt underhåll. Shoe shame uppfyller båda. I lådan finns allt du behöver. På både lådan och produkten finns en steg-för-steg-instruktion med bilder som även en treåring kan förstå. Ta på gel på borsten, blöt borsten, skrubba och torka av. DONE. Jag är inte korkad, jag tycker bara om att vara tidseffektiv vill jag ha sagt här.

Ett kritiskt moment under skostädningen var när jag skulle gå ifrån svarta vinterskor till vita sneakers. ”Jaha, nu är väl den här borsten förbrukad, tänkte jag”. Men ALL smuts sköljdes liksom av när jag höll den under ljummet vatten.


Del 3: En uppsnackad formula som faktiskt funkar

Nikes inköpta på Londonresa 2013. Före och efter Shoe shame!

Det här är inte första gången jag ser en produkt beskriva sig själv med orden ”dina skor blir som nya”. I många fall lyckas skoprodukter kanske få bort 1 av 10 utekvällar från mina not-so-fresh sulor på ett par av mina favoritskor: ett par låga sneakers i ljusrosa mocka med vit sula. Ja, jag vet, sämsta valet av sko i spillig miljö. Men låt mig.

Det sjuka är att Shoe shames gel faktiskt gjorde jobbet bättre än många andra produkter jag testat. Nej, skorna blev inte heeeelt nya. Men de såg betydligt mycket nyare ut. Sulorna på mina svarta vinterskor från Vagabond blev däremot totalrena. Även mina ljuslila Nikes fick sig en rejäl uppryckning. Samma sak funkade på mina ljusblå Adidas NMD:s. Det mest imponerade var att i princip alla fläckar på min killes vita Nike airmax från 2013 gick bort. Gelen funkade liksom så bra att jag av ren instinkt började skicka videos till vänner och familj via snapchat.


Del 4: En vän för livet

Tanken var att jag skulle rengöra två par skor. Men jag kunde inte sluta! 10 par senare bestämde jag mig för att det fick räcka. Då hade jag redan ont i armen och började oroa mig för eventuellt halsont på grund av att jag vistades på balkongen utan jacka.

Jag packade ner min Shoe Shame-gel och min nya favoritborste i min låda för rengöringsprodukter av skor. Dessutom inventerade jag och diskade lådan innan mina nya produkter fick flytta in. Jag kände liksom att deras otrolighet krävde det.

Ps. Min hall är numera ångestfri och har förvandlats till ett museum för sneakers!

Läs mer:

Sportiga sneakers att bära varje dag i vår och sommar

Snygga sneakers under 800 kronor till 2020

Jag spelade Sims för första gången på 20 år – här är 33 tankar jag hade

Jag har sett första avsnittet av Too hot to handle på Netflix – här är 39 tankar jag hade